Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Výstava „Samostatne a pritom spoločne“ výsledkom cezhraničnej spolupráce

Pitný pavilón Kúpeľov Nimnica sa vo štvrtok 23. apríla 2015 stal miestom prezentácie výstavy „Samostatne a pritom spoločne“, ktorá je výsledkom cezhraničnej spolupráce Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici a Muzea regionu Valašsko vo Vsetíne. Prezentovaná panelová výstava ponúka návštevníkom príležitosť vrátiť sa ku koreňom našej národnej kultúry a pookriať na duchu v dnešnej rýchlej dobe. V Kúpeľoch Nimnica bude výstava trvať do konca roka 2015. Pozrieť si ju môžu zdarma nielen kúpeľní hostia, ale všetci záujemcovia o ľudové tradície a kultúru.

Prezentáciu otvorila pani Jana Košudová, kultúrna referentka kúpeľov v Nimnici.  Za Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, bola prítomná Petronela Rágulová, poverená jeho riadením a za Kúpele Nimnica bol prítomný Martin Pavlík, generálny riaditeľ. Na oficiálne otvorenie výstavy bola pozvaná aj bývalá riaditeľka vlastivedného múzea Viera Praženicová, ktorá prítomným porozprávala, ako sa zrodila myšlienka spoločnej slovensko-moravskej výstavy, ako prebehlo financovanie projektu a najmä aké sú hlavné obsahové témy výstavy.

Nosnou ideovou náplňou výstavy „Samostatne a pritom spoločne“ je poukázať na spoločné kultúrne dedičstvo Slovenska a Čiech. Nezmazateľné črty na ľudovej architektúre, ľudovom odeve, remeslách či ľudovej strave zanechala valašská kolonizácia a naturálny spôsob života kolonizátorov, ktorí sa živili ako pastieri oviec, strážcovia hraníc, či drevorubači.

Úvodnej prezentácie výstavy sa zúčastnila aj obyvateľka Nimnice Anna Mikušcová, ktorá je za dlhoročnú prácu na udržiavaní výroby ľudového odevu držiteľkou titulu „nositeľka ľudových tradícií“. V rámci prezentácie výstavy si zaspomínala na detstvo v rodnej obci, na príležitosti, kedy sa nosil kroj a na špecifické črty ľudových odevov púchovskej doliny. Ako ukážku ľudovej tvorivosti v oblasti odevníctva priniesla vlastnoručne vyrobené krojované bábiky.

Výstava Samostatne a pritom spoločne bola z 85% financovaná európskym programom „Spoločne bez hraníc“, ktorého koordinátorom bol Európsky fond regionálneho rozvoja; ostatok spolufinancoval Trenčiansky samosprávny kraj.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK