Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Folklórne dedičstvo Trenčianskeho kraja pod jednou strechou, župa stále zbiera podklady na knižnú publikáciu

Vzácny odkaz našich predkov, ktorý sa po desaťročia šíril prostredníctvom hudby a odovzdával z pokolenia na pokolenie v podobe piesní, krojov či ľudových zvykov. To všetko má obsiahnuť pripravovaná publikácia Trenčianskeho kraja, ktorá prehľadnou formou predstaví hudobné zoskupenia pôsobiace na území kraja, ich históriu, súčasnosť i špecifiká. Jej súčasťou sa ešte stále môže stať aj folklórna skupina, folklórny súbor či iné hudobné zoskupenie práve z vášho okresu či obce.

Unikátny prehľad o hudobných umeleckých zoskupeniach, ktoré pôsobia, či v minulosti pôsobili na území Trenčianskeho krajam, pripravuje župa od konca januára tohto roka. Zaslať vyplnený formulár, ktorý bude obsahovať všetky požadované informácie spolu s piatimi fotografiami môžu presne špecifikované hudobné zoskupeniado konca mája 2018. Aj v tomto prípade však platí, že čím skôr, tým lepšie. Vybrať si môžu z dvoch možností; poštou na adresu Trenčianskeho samosprávneho kraja, K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín alebo e-mailom na lenka.kukuckova@tsk.sk. Všetky potrebné informácie sú zverejnené na webovom sídle kraja.

V šírení informácie o pripravovanej knižnej publikácii pomáhajú župe aj združenia miest a obcí pôsobiace na území Trenčianskeho kraja, samotní primátori a starostovia obcí či rôznorodé informačné kanály. Snahou župy je vytvoriť publikáciu, ktorá bude poďakovaním za dlhoročnú činnosť a uchovávanie tradícií jednotlivým hudobným zoskupeniam, ale predovšetkým odkazom pre mladšie generácie.

Trenčiansky samosprávny kraj oplýva bohatstvom ľudových remesiel, piesní, tancov a nenapodobiteľných spoločenských zvyklostí, ktoré sa spájajú práve v tvorbe folklórnych skupín a súborov. V každom z deviatich okresov kraja má tvorba umelcov svoje regionálne špecifiká a charakteristické črty, ktoré už čoskoro spojí do unikátnej knižnej podoby práve Trenčiansky samosprávny kraj.

autor: lk

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK