Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Malé mesto s veľkým srdcom na juhu Moravy navštívil trenčiansky župan i hejtman Juhomoravského kraja

Starobylé mesto Strážnice na moravskom Slovácku sa na tri dni stalo dejiskom Národnej konferencie Venkov 2018. Pri tejto príležitosti zavítali do dejiska konferencie trenčiansky župan Jaroslav Baška i hejtman Juhomoravského kraja Bohumil Šimek, aby v priateľskej atmosfére diskutovali o spoločnej spolupráci na úrovni krajov.

Od podpisu Dohody o spolupráci medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK)Juhomoravským krajom uplynulo už viac ako tri a pol roka. Počas tohto obdobia oficiálnej vzájomnej spolupráce sa podarilo krajom spoločne zrealizovať niekoľko úspešných projektov. V súčasnosti medzi jeden z najväčších projektov, na ktorom sa podieľajú oba kraje, patrí TreBuCHET – Trenčín, Bučovice, Chránime Európske tradície. Vďaka spojeniu Trenčianskej župy, mesta Bučovice v Juhomoravskom kraji a mesta Trenčín sa sprístupní Trenčiansky hrad z južnej strany opevnenia a obnoví sa „Kalvária“ v Bučoviciach.

Návšteva v znamení rozvoja vidieka i 100. výročia vzniku Československa

V poradí jubilejný 10. ročník Národnej konferencie Venkov 2018 s podtitulom „Žijeme venkov“ sa pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa uskutočnil v rodnom kraji Tomáša G. Masaryka. Práve pri soche prvého prezidenta Československej republiky, ktorá sa nachádza na námestí v Strážnici, si toto významné okrúhle výročie pripomenuli položením pamätného venca spoločne trenčiansky župan Jaroslav Baška a hejtman Bohumil Šimek. „V tomto roku si pripomíname 100. výročie založenia Československej republiky. Slováci a Česi majú za tie desaťročia k sebe naozaj blízko. Myslím si, že naše vzťahy sú stále lepšie a lepšie,“ povedal trenčiansky župan.

Kraj moravského Slovácka je známy svojim folklórom, tradíciami i gastronómiou, vďaka čomu bol ideálnym miestom pre konanie konferencie zaoberajúcej sa vidiekom. Približne 400 účastníkov Národnej konferencie Venkov 2018 diskutovalo o témach ako voda a stromy v krajine, komunitný rozvoj vidieka, obnova centier malých miest či spoločná poľnohospodárska politika. „Teší ma, že práve Strážnica sa podujala zorganizovať Národnú konferenciu Venkov 2018. Na Strážnicku majú ľudia vybudovaný vzťah k poľnohospodárstvu, pracujú tu s pôdou a produkujú naozaj kvalitné produkty,“ uviedol hejtman Juhomoravského kraja Bohumil Šimek, ktorého doplnil predseda TSK Jaroslav Baška: „Keď hovoríme o vidieku, tak hovoríme v prvom rade o produktoch, ktoré nám vidiek dáva. Sú to hlavne dobré potraviny ako ovocie, zelenina, med a iné produkty, ktoré nás živia. Ďakujem tým, ktorí podnikajú na vidieku a venujú sa poľnohospodárstvu a potravinárstvu, pretože bez nich by sa nám žilo ťažko.“

Konferencia „Venkov“ plní v Českej republike aj úlohu národného vidieckeho parlamentu a jej závery sú neskôr diskutované na európskej úrovni.

autor: mp

Fotogaléria

Hejtamn Juhomoravského kraja Bohumil Šimek
Kronika
Trenčiansky župan Jaroslav Baška spoločne so starostkou Strážnice
Pietny akt kladenia vencov
Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK