Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

O 99-tisíc zo župného rozpočtu sa v rámci PKR zatiaľ uchádzajú projekty zo 6 okresov, čas podať žiadosť trvá už len do konca mesiaca

Máš skvelý nápad a rád by si ho zapojil do Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (PKR TSK)? Nie si však presvedčený o tom, že práve tvoj projekt bude úspešný? Neváhaj, zahoď pochybnosti a spíš svoj nápad na papier, pretože lehota na prekladanie projektov trvá už len do 31. marca 2018. Tento rok župa opäť ponúka svojim obyvateľom jedinečnú šancu rozhodnúť o tom, ako bude využitých 99 tis. eur z jej kasy. Získať 2 200 eur na financovanie svojho dobrého nápadu môžeš aj ty, na začiatok potrebuješ len 15 podpisov ľudí, ktorí by tvoj projekt uľahčil alebo zlepšil život v našom kraji.

Inšpiráciou ti môžu byť projekty, ktoré v prvom ročníku PKR zožali úspech širokej verejnosti. Najúspešnejším nápadom spomedzi 29 prihlásených projektov sa stal projekt Trenčín na korze. Návštevníci, ktorí zavítali 16. septembra 2017 na Ulicu 1. mája v Trenčíne, boli svedkami moderného mestského trhu. Na netradičnom mieste s výnimočným čarom a vo výbornej atmosfére sa prezentovalo približne 40 stánkov. Priestor dostali hlavne výrobky od lokálnych predajcov a farmárov. Bohatý kultúrny program doplnili rôzne tvorivé dielne, workshopy či výstava pohľadníc. Na jednom mieste sa tak podarilo spojiť všetky vekové generácie a rôzne komunity mesta.

So zaujímavým nápadom, ako využiť prostredie parku, prišla obec Ostratice (okres Partizánske). Vďaka finančnej dotácii z PKR vybudovala v obecnom parku oddychovú zónu pre rodičov s deťmi, ktorá sa stala ideálnym miestom na trávenie voľného času, zábavu a šport. Obec v rámci projektu vybavila už existujúce ihrisko domčekom so šmýkaľkou, lavičkou pre deti a bežeckým fitness zariadením pre dospelých a seniorov. Vynovené detské ihrisko obohatilo možnosti vyžitia v obci a prinieslo vhodné miesto na stretávanie sa jej obyvateľov.

Tvoj nápad nemusí byť len zábavného alebo športového charakteru, ako predchádzajúce dva. Na Základnej škole v Dubnici nad Váhom prišli minulý rok s myšlienkou vybudovať náučný chodník, zameraný na rozvoj osobnosti žiakov. Projekt s názvom Náučný chodník „Potulky veveričky Ryšky“ učí deti chápať, analyzovať a hodnotiť vzťahy medzi človekom a prírodou. Zo župných peňazí sa podarilo v areáli školy postaviť ekologický náučný chodník. Na jeho výstavbe sa spoločne podieľalo 605 žiakov školy, rodičia i pedagógovia. Chodník slúži na vzdelávanie, ale aj oddych žiakov, ktorí vďaka nemu majú možnosť rozširovať svoje vedomosti a upevňovať svoj vzťah k prírode.

Ak ti stále chýba inšpirácia alebo máš pochybnosti o tom, či sa zapojiť, prečítaj si vyhodnotenie premiérového ročníku PKR. Práve teraz máš všetko vo svojich rukách, preto neváhaj a prihlás svoj návrh prospešný pre obyvateľov kraja do Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK. S prípadnými otázkami pri podaní projektu ti pomôže náš prehľadný manuál. Čas na vypracovanie prihlášky a jej odoslanie na adresu Trenčianskeho samosprávneho kraja máš už len do 31. marca 2018. Nečakaj a poď do toho s nami!

Pre viac informácií o PKR navštívte naše webové sídlo www.tsk.sk, sekciu Financie, Participatívny-komunitný rozpočet

 

autor: mp

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK