Prehľad očakávaných udalostí v 16. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 16. týždni roku 2018.

Pondelok, 16. apríl 2018

V pondelok 16. apríla 2018 sa o 9.00 h v priestoroch Strednej odbornej školy strojníckej v Považskej Bystrici bude konať verejné zvažovanie projektov predložených v rámci Participatívneho – komunitného rozpočtu TSK 2018 za okres Považská Bystrica.

Utorok, 17. apríl 2018

V utorok 17. apríla 2018 sa o 9.00 h v priestoroch Obchodnej akadémie v Ilave bude konať verejné zvažovanie projektov predložených vrámci Participatívneho – komunitného rozpočtu TSK 2018 za okres Ilava a o 14.00 h bude verejné zvažovanie pokračovať projektmi z okresu Púchov v priestoroch púchovského gymnázia.

Francúzsky inštitút na Slovensku v spolupráci s Posádkovým klubom Trenčín a Klubom vojenskej histórie protifašistického odboja pozývajú na otvorenie fotovýstavy VZNIK ČESKOSLOVENSKÝCH LÉGIÍ v utorok 17. apríla 2018 o 14.00 h do Posádkového klubu v Trenčíne. Výstava bude pre verejnosť sprístupnená v pracovné dni od 8.00 h do 17.00 h až do 18. mája 2018. Viac informácií na www.klubvtn.info.

Fotky a zážitky speváka kapely Slobodná Európa z jeho cesty do Južnej Ameriky si budú môcť pozrieť návštevníci Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v utorok 17. apríla 2018 o 18.00 h. Whiskyho cestovateľské kino sa tentokrát ponesie v duchu KOLUMBIE. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Pravidelné stretnutie začínajúcich aj pokročilých fotografov v učebni Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja bude na témy Doprava a Minimalistická fotografia v utorok 17. apríla 2018 o 16.30 h pod taktovkou lektora Karola Kobella. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

V utorok 17. apríla 2018 sa uskutočnia kontrolné dni na dvoch stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja. Po viac ako pol roku výstavby sa stavebné práce blížia do svojho finále na Športovom gymnáziu v Trenčíne, kde župa buduje úplne novú telocvičňu za 2,4 mil. eur. Ako stavebné práce pokračujú a kedy by v telocvičňu mohli pokrstiť prvé tenisky športovcov, príde na kontrolný deň v utorok 17. apríla 2018 o 11.00 h zistiť trenčiansky župan Jaroslav Baška. Následne sa v rámci kontrolného utorka, konkrétne o 12.00 h, pozornosť presunie aj na prebiehajúcu rekonštrukciu Strednej odbornej školy stavebnej E. Belluša v Trenčíne. Prítomní budú okrem riaditeľov oboch škôl aj samotní zhotovitelia, resp. realizátori práce, ako aj stavebný dozor.

Streda, 18. apríl 2018

Verejné zvažovanie bude pokračovať aj v stredu 18. apríla 2018 o 9.00 h v priestoroch Gymnázia J. Jesenského v Bánovciach nad Bebravou prezentáciou projektov z okresu Bánovce nad Bebravou.

V stredu 18. apríla 2018 sa v Aule Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, v bloku B uskutoční vedecká konferencia s názvom Ošetrovateľstvo a zdravie XI. Konferenciu organizuje Fakulta zdravotníctva Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, kanceláriou WHO na Slovensku, Trenčianskym samosprávnym krajom, Oddelením zdravotníctva a humánnej farmácie, Univerzitou Tomáše Bati, Fakultou humanitních studií, Zlín, Instytutom Pielegniarstva Wyzszej Szkoly Zawodowej v Nysie, Regionálnou komorou sestier a pôrodných asistentiek v Trenčíne a Fakultnou nemocnicou v Trenčíne. Vedecká konferencia so začiatkom o 9.00 h bude zameraná na prezentáciu najnovších poznatkov v oblasti ošetrovateľstva a verejného zdravotníctva.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na slávnostné uvedenie monografie „Jezuitské gymnázium v Trenčíne a jeho žiaci“ do života v stredu 18. apríla 2018 o 15.30 h do Kongregačnej sály Trenčianskeho múzea. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Podujatie Svetový deň kultúrneho dedičstva – folklór nášho regiónu sa bude konať 18. apríla 2018 o 16.30 h v Kongregačnej sále Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Prednášať bude Jozef Lehocký a Jozef Ďuráči zber ľudových zvykov a piesní či ukážku tradičnej tvorby. Podujatie organizuje Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Štvrtok, 19. apríl 2018

Vo štvrtok 19. apríla 2018 o 9.00 h odprezentujú svoje projekty podané v rámci Participatívneho – komunitného rozpočtu TSK 2018 aj žiadatelia z okresu Nové Mesto nad Váhom, a to v priestoroch Strednej priemyselnej školy v Novom Meste nad Váhom.

Spoločnosť EQ Horný Váh pozýva na slávnostné stretnutie organizované pri príležitosti uvedenia vodného diela Trenčianske Biskupice II. do prevádzky vo štvrtok 19. apríla 2018 o 11.00 h na vodné dielo Trenčianske Biskupice II (Trenčín).

Prievidza na križovatke histórie a súčasných trendov cestovného ruchu je názov medzinárodnej konferencie, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 19. apríla 2018 v Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Prievidzi, so začiatkom o 10.00 h. Záštitu nad konferenciou prevzal podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Vo štvrtok 19. apríla 2018 sa o 20.00 h  bude konať slávnostné ukončenie a odovzdávanie cien 11. ročníka medzinárodnej leteckej súťaže FCC GLIDING 2018. Organizátorom podujatia je Občianske združenie Aeroklub letisko Prievidza.

Piatok, 20. apríl 2018

Prvý týždeň verejných zvažovaní projektov podaných v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK za rok 2018 uzatvorí okres Myjava, v piatok 20. apríla 2018 o 9.00 h v priestoroch Strednej priemyselnej školy Myjava.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja organizuje v piatok 20. apríla 2018 od 9.00 h do 13.00 h tvorivý workshop s názvom Modrotlač s Petrom Trnkom. Kapacita osôb je obmedzená na 17 ľudí, preto prosím potvrďte svoju účasť osobne, telefonicky na 0901 918 848 alebo emailom na monika.roncova@muzeumpb.sk.

Sobota, 21. apríl 2018

V sobotu 21. apríla 2018 sa o 16.00 h v Dome kultúrnych tradícií v Dohňanoch uskutoční v poradí 7. ročník Ochutnávky destilátov Púchovskej doliny. Slávnostné vyhlásenie výsledkov spojené s ochutnávkou viac ako 700 vzoriek destilátov doplní kultúrny program a bohatá tombola.

Obec Nitrianske Pravno, Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Fond na podporu umenia pozývajú na festival zábavného divadla s názvom Divadelná jar Jána Roháča. Podujatie sa uskutoční v sobotu 21. apríla 2018 v budove Vjarspolu v Nitrianskom Pravne.

Nedeľa, 22. apríl 2018

Klub slovenských turistov Manín Považská Teplá a Mesto Považská Bystrica v spolupráci so Základnou školou s materskou školou Považská Teplá, PX Centrom v Považskej Bystrici, Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Horné Považie a s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú na 42. ročník turistického pochodu Jilemnického jarná 25-ka. V nedeľu 22. apríla 2018 pochod odštartuje o 7.00 h od Základnej školy v Považskej Teplej.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Prehliadky Trenčianskeho hradu počas aprílových víkendov budú obohatené o hrané scénky. Príbehy o láske, zrade a osudoch mocných osobností ako Matúš Čák Trenčiansky a Barbora Celjská a iných návštevníkom vo svojich vystúpeniach predstaví Divadlo z malého Ríma. Prehliadky počas víkendov prebiehajú vždy o 10.00 h, 11.00 h, 12.00 h, 13.00 h, 14.00 h, 15.00 h.

Považská knižnica v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na interaktívnu výstavu mapujúcu život a dielo ilustrátora Miroslava Šaška. V priestoroch knižnice si ju návštevníci môžu pozrieť do 20. apríla 2018.

Vo výstavných priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne je nainštalovaná výstava s názvom Žena, Ulica, Dlaň, Kosť – Ženy v zbierkovom fonde GMAB. Kurátorkou výstavy je Radka Nedomová, návštevníci si výstavu môžu pozrieť až do 29. apríla 2018.

Aukčná spoločnosť a Galéria umenia VALOREM pozýva na výstavu autora Fera Liptáka s názvom Výber z tvorby do výstavných priestorov Galérie umenia VALOREM na Mierovom námestí v Trenčíne. Kurátorom výstavy je Peter Krivda. Návštevníci si diela autora môžu pozrieť počas otváracích hodín galérie od utorka do nedele v čase od 13.00 h do 18.00 h, a to až do 29. apríla 2018.

Dom Matice slovenskej v Prievidzi a Miestny odbor Matice slovenskej v Prievidzi pozývajú na vernisáž fotografií horná Nitra mojimi očami do priestorov obchodného centra Korzo v Prievidzi. Výstava fotografií potrvá do 30. apríla 2018.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú na výstavu výtvarných biografií významných osobností Slovenska venovanej 25. výročiu novodobej samostatnosti Slovenskej republiky do výstavných priestorov Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne. Výstava s názvom Slovensko Európe a svetu autora Milana Medúza potrvá do 4. mája 2018. Hosťom výstavy je Jana Koštialová, kurátorkou Amália Lomnická.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici pozýva na výstavu retro hračiek s názvom Hračky minulosti do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava ponúka rôznorodú ukážku veľkého množstva hračiek – od tradičných ľudových až po retro hračky. Samostatný kútik je venovaný detským kočíkom či prenosnému bábkovému divadlu skriňového typu, predstavujúce ďalší zaujímavý kúsok zo zbierkového fondu múzea. Pre malých i veľkých návštevníkov bude výstava sprístupnená do 13. mája 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne Oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Múzeom Jana Amosa Komenského v Uherskom Brode pozýva na putovnú výstavu o živote, diele a odkaze Jana Amosa Komenského s názvom „Jak chtěl změnit svět“. Výstava bude sprístupnená vo výstavných priestoroch v Podjavorinskom múzeu v Novom Meste na Váhom. Výstava je rozčlenená do pätnástich informačných panelov pretkaných Komenského citátmi a návštevníci ju v múzeu môžu vidieť až do 19. mája 2018.

V Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja môžu návštevníci až do 13. mája 2018 obdivovať putovnú výstavu Súkromnej strednej umeleckej školy Hodruša-Hámre s názvom V zajatí Kumštu: Umelecké remeslo od praveku po súčasnosť. Vidieť na nej môžu zbrane, šperky, každodenné potreby či unikátne artefakty minulosti, ktoré v 21. storočí opätovne ožili vďaka úcte k pôvodným remeselným technológiám. Celkovú atmosféru výstavy dotvárajú aj exponáty z fondov Slovenského národného múzea-Archeologického múzea v Bratislave od doby bronzovej po stredovek.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky vyhlasuje výtvarnú súťaž pre deti a mládež do 15 rokov pod názvom Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem. Svoje výtvarné práce môžu deti posielať na poštovú adresu knižnice až do 9. júna 2018. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, konať sa bude v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít od 1. mája až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk