Projekt unikátnej stredoškolskej hokejovej akadémie hľadá ďalších partnerov v radoch Trenčianskej regionálnej komory SOPK

Ako sme nedávno informovali, v Trenčianskom kraji vyrastie v nasledujúcich mesiacoch Regionálna stredoškolská hokejová akadémia, ktorá bude vzorovou pre ostatné kraje. Na pôde Galérie M. A. Bazovského sa v rámci Klubu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory vo štvrtok 27. septembra 2018 diskutovalo o pláne jej výstavby i o tom, ako môžu byť projektu nápomocní regionálni podnikatelia.

Posledný septembrový štvrtok sa priestory trenčianskej župnej galérie premenili na diskusné fórum. Pozvaní hostia i odborníci z viacerých oblastí spoločenského života si prišli vymeniť skúsenosti na tému Trenčiansky kraj - kraj športu, podnikania a mládeže. Prioritná pozornosť bola venovaná spoločnému dielu Trenčianskeho samosprávneho kraja, Slovenského zväzu ľadového hokeja a niektorých miest Trenčianskeho kraja - projektu Regionálnej stredoškolskej hokejovej akadémie - ktorá vyrastie v areáli stredoškolského campusu v Trenčíne.

Úmysel vytvoriť kvalitné hokejové zázemie pre športové talenty nie je krátkodobou záležitosťou, preto Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) hľadá medzi podnikateľmi v Trenčianskom kraji nielen ďalších partnerov, ale i prienik, v ktorom by spolupráca medzi nimi a zväzom bola najprijateľnejšia. K tomuto kroku sa zodpovedne postavila aj Trenčianska župa. „Oslovovaním ďalších subjektov, ktorí by pomohli rozvoju hokeja v Trenčianskom kraji, chceme pomôcť talentovaným deťom, ale i tým, ktoré na to nemajú peniaze, no majú talent a môžu v hokeji niečo dokázať,“ doplnil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška. Možnosť športového zázemia a vyžitia ponúkne Športové gymnázium v Trenčíne ako domovský stánok Regionálnej stredoškolskej hokejovej akadémie od septembra 2019 aj ratolestiam miestnych či regionálnych podnikateľov. Budúci školský rok 2019/2020 privíta škola navyše s novým názvom, od januára 2019 sa totiž pretransformuje na Strednú športovú školu. „Od 1. septembra 2019 nastúpi prvých 20 študentov – talentovaných hokejistov, ktorí budú na župnej Strednej športovej škole nielen hrávať hokej, zdokonaľovať sa v ňom a cibriť si talent, ale dostanú aj kvalitné vzdelanie a znalosť cudzích jazykov,“ uzavrel dôkladne premyslený športovo-vzdelávací proces Jaroslav Baška.

SZĽH, TSK a SOPK sa slovami predsedu komisie Rozvojového centra Hokejového regiónu Trenčín Richarda Pavlikovského od začiatku vzniku tejto unikátnej myšlienky hodnotovo stretli. „Slovenská obchodná a priemyselná komora taktiež cíti spoluzodpovednosť za to, aké prostredie vytvoríme pre naše deti. Spoločným cieľom je priniesť kvalitu do celej spoločnosti, preto sa z radov SOPK budeme snažiť získať ďalších partnerov, ktorí podporia plány SZĽH. Tie budú smerovať k všeobecnému prospechu a mali by pomôcť vychovať v trenčianskom regióne cez hokejovú komunitu jednu novú zlatú generáciu, nielen hokejovú, ale i generáciu ľudí, ktorí sa výborne uplatnia na trhu práce,“ uviedol Pavlikovský. Slová vďaky za partnerstvo v tejto oblasti smeroval vedeniu Trenčianskeho samosprávneho kraja, SOPK, SZĽH, mestám a mnohým ďalším. „Trenčiansky kraj má veľa ľudí, ktorí sú uvedomelí a ochotní podporiť dobrú vec, ktorá nepovedie k finančnému zisku, ale v ktorej sa dá sa urobiť niečo, čo sa jedného dňa odrazí na generácii, ktorá sa bude vedieť o nás postarať,“ dodal Pavlikovský s tým, že podpora zo strany podnikateľov môže mať podobu finančnú, materiálnu, príp. vo forme ľudských zdrojov. Výzva na akúkoľvek spoluprácu nie je pritom striktne uzavretá, otvorená je každému, kto je ochotný spolupracovať v súlade s plánmi SZĽH.

autor: bj