Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Športové gymnázium v Trenčíne sa od začiatku roka 2019 zmení na Strednú športovú školu Trenčín. Rozšíri sa aj portfólio vzdelávacích programov

Športové gymnázium v Trenčíne, ktoré svojim študentom ponúka spojenie kvalitného štúdia a prípravy na dráhu vrcholového športovca, sa od 1. januára 2019 stane strednou športovou školou. Legislatívna úprava by mala škole priniesť novú perspektívu aj exkluzivitu.

Všestranné vzdelanie, príprava na štúdium na vysokej škole i kvalitná športová príprava, to všetko poskytuje svojim študentom Športové gymnázium v Trenčíne. Aktuálne škola vzdeláva viac ako 200 žiakov v rôznych športových zameraniach, ako sú atletika, plávanie, kanoistika, hádzaná, volejbal, hokej, futbal, zápasenie, vzpieranie, karate, stolný tenis, bedminton, fitnes, jazdectvo či korčuľovanie. Pohybovo mimoriadne nadaným žiakom škola vytvára podmienky pre štúdium a tréning s cieľom doviesť ich k reprezentácii vo vybranom druhu športu. Samotná škola disponuje 19 učebňami, 2 učebňami informatiky a 3 multimediálnymi učebňami vybavenými modernou technikou. Plnohodnotnú športovú prípravu študentov umožňuje 300 metrov dlhý atletický tartanový štadión, 3 posilňovne, ihrisko na beach volejbal, regeneračná linka či plaváreň v priestoroch Strednej odbornej školy stavebnej. Súčasťou školy je aj školský internát s kapacitou 690 žiakov, školská jedáleň a kuchyňa.

Nová legislatívna úprava, ktorá vstúpi do platnosti 1. januára 2019, umožňí zriadiť športové triedy len na strednej športovej škole, kde sa všetky triedy budú zriaďovať ako športové. Po novom teda už športové triedy na inej strednej škole nenájdete. Z uvedeného dôvodu dôjde od začiatku roka 2019 k transformácii Športového gymnázia v Trenčíne na Strednú športovú školu Trenčín. Novinkou sú aj vzdelávacie programy, ktoré budú zamerané nielen na prípravu žiakov so športovým nadaním pre štúdium na vysokej škole, ale aj pre výkon povolaní a odborných činností v športe. „Od 1. septembra 2019 to budú okrem študijného odboru gymnázium – šport aj nové študijné odbory ako športový manažment, administrátor digitálnych služieb a databázový administrátor v športe“, prezradila vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková s tým, že perspektívu Strednej športovej školy Trenčín predurčuje aj jej umiestnenie v srdci stredoškolského kampusu v Trenčíne v Zámostí, kde sú vytvorené ideálne podmienky pre žiakov – športovcov.

Predpoklad školy stať sa prestížnou a vyhľadávanou športovo-vzdelávacou inštitúciou výrazne zvýšil aj projekt výstavby novej telocvične s parametrami športovej haly, ktorú za bezmála 2,4 mil. eur postavil zo svojho rozpočtu Trenčiansky samosprávny kraj ako zriaďovateľ školy. Škola, ktorá vychováva športové talenty, fungovala neuveriteľných 35 rokov bez vlastného športoviska. Už od septembra v nej však budú môcť trénovať priaznivci loptových športov, ale aj atléti, ktorým bude k dispozícii 70 m dlhý bežecký tunel s doskočiskom. „Podlaha v tomto športovom stánku je pre volejbal zaradená do A kategórie, teda ide o profesionálnu podlahu pre volejbalistov. Navyše tu spoločne naraz budú môcť trénovať až 4 volejbalové družstvá, resp. viacero druhov športov súčasne,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že telocvičňa disponuje takou výškou, aby vyhovela požiadavkám olympijských volejbalistov. Trénovať by v nej mali na základe vzájomnej spolupráce aj volejbalisti v rámci Centra olympijskej prípravy pri Športovom gymnáziu v Trenčíne, ktoré zriadila Slovenská volejbalová federácia s cieľom centralizovať prípravu mládežníckych reprezentačných tímov. Nový športový stánok po prvýkrát otvorí svoje brány 3. septembra 2018 počas slávnostného otvorenia nového školského roka 2018/2019 o 8.00 h.

autor: lk

Fotogaléria

nová telocvičňa s parametrami športovej haly - Športové gymnázium Trenčín
nová telocvičňa s parametrami športovej haly - Športové gymnázium Trenčín
nová telocvičňa s parametrami športovej haly - Športové gymnázium Trenčín
nová telocvičňa s parametrami športovej haly - Športové gymnázium Trenčín
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK