Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V roku 2018 prekonal Trenčiansky hrad historický rekord v návštevnosti až o 8 tisíc turistov

Na známu Studňu lásky, hladomorňu, kasáreň či Matúšovu vežu sa v minulom roku prišlo pozrieť takmer 140 tisíc ľudí.

Už piaty rok po sebe sa Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) môže pochváliť tým, že jeho najnavštevovanejšia prevádzka, Trenčiansky hrad, každoročne prekonáva historické rekordy v návštevnosti. „V roku 2014 celoročná návštevnosť hradu prekročila prvýkrát hranicu 100 tis. návštevníkov. Odvtedy každým rokom evidujeme nárast návštevnosti, pričom od roku 2016 prekonáva hranicu 120 tis. návštevníkov,“ uviedol riaditeľ trenčianskeho múzea Peter Martinisko. Trenčiansky hrad a jeho historický areál už tradične láka najviac turistov najmä v letných mesiacoch. Najviac turistov pamiatku navštívilo v júli, a to viac ako 25 tisíc a v auguste to bolo približne 23 tisíc ľudí.

Vyššia bezpečnosť v areáli hradu vďaka novému kamerovému systému

Zastaralý a nedostatočne vybudovaný kamerový systém v areáli Trenčianskeho hradu a v ďalších pobočkách Trenčianskeho múzea v Trenčíne už dlhšiu dobu nedokázal adekvátne zabrániť prípadnému poškodzovaniu majetku múzea. Z toho dôvodu sa vedenie Trenčianskeho múzea rozhodlo zmodernizovať svoj kamerový systém, pričom na tento účel vynaložilo takmer 50 tis. eur. Nový kamerový systém v súčasnosti zabezpečuje okrem areálu Trenčianskeho hradu aj Podjavorinské múzeum a centrálny depozitár v Novom Meste nad Váhom, Draškovičovský kaštieľ v Čachticiach, Kúriu Ambrovec v Beckove či Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci.

Obnovu kamerového systému podporilo finančnou dotáciou vo výške 10 tis. eur aj Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. „V budúcnosti plánujeme aj výmenu kamerového systému v interiéroch jednotlivých objektov. Rozšírenie a modernizácia kamerového systému pomôže Trenčianskemu múzeu v Trenčíne zaistiť nielen bezpečnosť a ochranu pamiatkových hodnôt, ale i bezpečnosť návštevníkov pri návšteve vybraných objektov,“ doplnil riaditeľ múzea. Vzhľadom na to, že Trenčiansky hrad bude v budúcnosti sprístupnený návštevníkom aj z Južného opevnenia, plánuje múzeum doplniť kamerový systém aj do tejto časti hradu.

Trenčianske múzeum v Trenčíne ako správca hradu zároveň v súčasnosti pripravuje projektovú dokumentáciu na novú expozíciu v Zápoľského paláci, v pláne je aj výmena osvetlenia na hrade a oprava Hodinovej veže.

Trenčiansky hrad uprostred trojlístka veľkých projektov

Počas druhej polovice minulého roka sme pravidelne informovali o dvoch významných projektoch, ktoré aj v súčasnosti na Trenčianskom hrade prebiehajú. Prvý sa týka stavebných prác na novej administratívnej budove, ktorá postupne rastie na mieste bývalého tzv. Skleníka. V modernej budove, ktorá na hrade vzniká, bude sídliť informačné centrum, pokladňa, kaviareň či predajňa suvenírov pre turistov. Trenčianska župa vyčlenila na rekonštrukciu administratívnej budovy Trenčianskeho hradu približne 460 tis. eur.

V tomto roku bude pokračovať aj rekonštrukcia Južného opevnenia Trenčianskeho hradu, po ktorej sa návštevníkom sprístupní niekdajšie sídlo Matúša Čáka aj z Čerešňového sadu nachádzajúceho sa v Lesoparku Brezina. Vďaka medzinárodnému projektu s názvom TreBuCHET – Trenčín, Bučovice, Chránime európske tradície vznikne na južnej strane hradu nielen nová prístupová cesta, ktorá umožní turistom spoznať doteraz verejnosti neprístupné zákutia Trenčianskeho hradu, ale aj úplne nový návštevnícky okruh so samostatným vstupom cez novú pokladňu.

Tesne pred začiatkom stavebných prác je aj ďalší medzinárodný projekt s cyklistickým charakterom Na bicykli po stopách histórie. V rámci projektu Trenčiansky samosprávny kraj vybuduje novú cyklotrasu, ktorá povedie priamo z Trenčianskeho hradu popod najstaršie pútnicke miesto na Slovensku - Skalku nad Váhom, až do mesta Nemšová. V Nemšovej sa nová cyklotrasa napojí na už existujúcu cyklotrasu, ktorá končí na hraniciach s Českou republikou. Na strane našich západných susedov vznikne následne cyklotrasa vedúca od hraníc až do mesta Brumov – Bylnice. Takýmto spôsobom má spoločný projekt TSK a mesta Brumov - Bylnice prepojiť dva hrady - Trenčiansky hrad s hradom Brumov – Bylnice.

autor: mp

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK