Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Praktikum mladého environmentalistu 2010

Hovorí sa, že človek zabudne, čo počuje, zapamätá si, čo vidí, ale až to, čo sám realizuje, skutočne pochopí. Toto konštatovanie je viac či menej výstižné v mnohých oblastiach ľudskej činnosti, ale  málokde ho cítime tak intenzívne, ako v ochrane životného prostredia.

Začiatkom októbra  vymenilo 64 žiakov 2. ročníka vyučovanie v školských laviciach za pobyt v teréne, v laboratóriách a pri počítačoch. Rozdelení do pracovných skupiniek, sa postupne vystriedali pri štyroch zamestnaniach:

Najprv si vyskúšali odber rastlín na stanovištiach  v rôznych lokalitách mesta. Učili sa všímať si najvýznamnejšie makroskopické znaky, určiť a zatriediť ich. Každá rastlina  má iné nároky na svetlo, vlhkosť, teplotu, pH či obsah živín. Pomocou programu Terra Data sa informácie o výskyte rastlín dajú pomerne spoľahlivo premeniť na informácie o kvalite pôdy. 

Druhé zamestnanie sa zameralo na monitorovanie kvality vody. Vodné nádrže, rieka a potoky v okolí Novák sú poznamenané rozvojom baníctva, energetiky a priemyslu v regióne. Výskyt bezstavovcov v ich vodách nám môže poskytnúť informáciu o miere znečistenia vody. Kým rôzne druhy hmyzu, ulitníkov červov a ďalších živočíchov viazaných na vodné prostredie si žiaci museli „uloviť" sami, o vyhodnotenie kvality vody sa opäť postaral počítačový program.

Zdá sa, že správne vytriedené odpady budú už v blízkej budúcnosti najbohatšími zdrojmi surovín pre výrobu predmetov každodennej potreby. Praktický nácvik triedenia odpadov, identifikácia jednotlivých druhov plastov a správne „čítanie" recyklačných symbolov boli náplňou ďalšieho zamestnania.

Areál SOŠ Nováky je rozsiahly a  prechádzka po ňom dáva tušiť, že jeho údržba je náročná. Jedna vec je kvalitu životného prostredia monitorovať, celkom iná - vysúkať rukávy, vypíliť náletové dreviny, ostrihať živý plot, či vyplieť záhony od buriny, ktorá tohto roku mala pre rast priam ideálne podmienky.  Väčšina žiakov ukázala, že si dokáže poradiť aj s  touto úlohou a že pojem „tulenie" ruky sa ich netýka. Ich úsilie bolo po týždennom cykle brigád viditeľné a určite prispelo k skrášleniu prostredia, v ktorom všetci trávime pomerne veľkú časť dňa.

Tretí ročník projektu Praktikum mladého environmentalistu môžno preto považovať za úspešný.

Fotogaléria

Praktikum mladého environmentalistu 2010
Praktikum mladého environmentalistu 2010
Praktikum mladého environmentalistu 2010
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK