Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Cyklistické leto v Trenčianskom kraji; to sú maratóny, cykloautobusy aj nový cyklosprievodca

To, že Trenčiansky kraj je čoraz viac známy ako cyklistický kraj, dokazujú aj projekty a podujatia zamerané na cyklistiku. TSK je ich dlhodobým a stálym podporovateľom. Počas tohto leta majú cyklisti možnosť zúčastniť sa hneď niekoľkých maratónov. Medzi najvyhľadávanejšie podujatia patrí najstarší a historicky najťažší maratón horských bicyklov na Slovensku Novodubnický maratón, ktorý sa bude konať 26. augusta v Novej Dubnici pod záštitou predsedu TSK Jaroslava Bašku. Pre milovníkov cykloturistiky v termíne od 10. apríla do 30. novembra 2017 zároveň prebieha druhý ročník projektu Vrchárska koruna Trenčianska. Cieľom je zdolať 20 predpísaných vrcholov, hradov, monumentov a rozhľadní v kraji, na každom sa odfotiť a fotografiu nahrať do svojho profilu na stránke www.vkt-bike.sk. Generálnym partnerom podujatia je Trenčiansky samosprávny kraj.

Letnú sezónu TSK otvoril zavedením prevádzky cykloautobusov, ktoré môžu cyklisti využívať cez víkendy a sviatky počas celého leta. Cyklobus prepraví naraz až 24 bicyklov a Trenčiansky samosprávny kraj automaticky odmení každého, kto ho využije. Viac informácií o cyklobusoch je dostupných na www.tsk.sk.

Pribúda značenie i nové trasy

Trenčiansky samosprávny kraj je okrem podpory rôznych cyklistických podujatí aktívny aj pri budovaní cyklistickej infraštruktúry, ktorej cieľom je v maximálnej možnej miere vylučovať motorovú dopravu. Najvýznamnejším projektom je Vážska cyklomagistrála, ktorá je rozdelená na 8 samostatných úsekov a vedie popri toku rieky Váh. Táto trasa má za úlohu spájať juh a sever Trenčianskeho kraja a s plánovanou dĺžkou 100 km sa stať hlavnou cyklistickou tepnou kraja. V rámci projektu Na bicykli po stopách histórie, ktorého cieľom je cyklotrasou spojiť dva dominantné hrady: Brumovský hrad na českej strane a Trenčiansky hrad na slovenskej strane, prebieha aktuálne stavebné konanie cyklotrasy na úseku Trenčín – Nemšová v plánovanej dĺžke približne 11 km.

Obnova čaká až 6 cyklistických úsekov, pribudol aj nový cyklosprievodca

Na základe podpísaného memoranda o spolupráci TSK tiež každoročne prispieva Slovenskému cykloklubu a Klubu slovenských turistov sumou 20 tis. € na obnovu a osádzanie nového turistického a cyklistického značenia. V roku 2016 sa obnovilo 142,9 km cykloturistických trás a 265,3 km turistických trás. Nanovo sa vyznačilo 22,8 km cykloturistických trás. V roku 2017 sa plánuje obnoviť až 6 cyklistických úsekov v Trenčianskom kraji a vybudovať jeden úplne nový medzi Kálnicou a Bohušovou studničkou v celkovej dĺžke viac ako 170 km.

Pre aktívnych záujemcov o cykloturistiku pribudli na stránke www.trencinregion.sk mapy a podrobné informácie o všetkých cyklotrasách v regióne. Cyklisti majú možnosť zoradiť a vyhľadať trasy napríklad aj podľa náročnosti. Ku každej z ich je uvedená aj dĺžka v kilometroch a možnosti atraktívnych zastávok na trase či už z oblasti histórie, kultúry športu alebo gastronómie. „Nakoľko sa do popredia dostáva cyklistika a cykloturistika, pripravili sme na našej stránke sekciu pre cyklistov. Nový web portál ponúkne takmer 70 cyklotrás podrobne zobrazených na interaktívnej mape s popisom, fotografiami a náročnosťou jednotlivých trás tak, aby si každý návštevník vybral, čo preferuje. Sú tam náročné aj menej náročné trasy, vhodné pre rodiny s deťmi, ale aj skúsených cyklistov," uviedol predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín Región Juraj Gerlici.

Trenčiansky samosprávny kraj aj týmito opatreniami a podporou podujatí podporuje cykloturistiku a zároveň znižovanie emisií CO2 v rámci projektu Zelená župa. Leto na bicykli môže v Trenčianskom kraji stráviť naozaj každý. Všetci cyklisti si navyše po novom môžu dopodrobna preštudovať aktuálny stav pripravovaných cyklotrás v Trenčianskom kraji na novom webovom cyklosprievodcovi z dielne TSK. Ten okrem čerstvých informácii z prípravy výstavby Vážskej cyklotrasy a cyklotrasy vedúcej z Trenčianskeho hradu až do Nemšovej, resp. po hranicu s Českou republikou, na jednom mieste združuje všetky informácie z cyklistického sveta v našom kraji.

autor: ĽB

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK