Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Ďalšia etapa participatívneho rozpočtu TSK uzavretá; vo verejnom hlasovaní o 99 tis. € zabojuje 29 projektov

Premiérový ročník Participatívneho komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zaevidoval v stanovenom období apríl – máj 2017 celkovo 35 projektov. Nápady prichádzali okrem Bánoviec nad Bebravou zo všetkých okresov; najviac ich predložili obce a organizácie okresu Trenčín, Považská Bystrica a Partizánske. Všetky prihlásené projekty prešli uplynulý týždeň procesom tzv. verejného zvažovania, na ktorom komisia a odborní garanti spolu s verejnosťou vyhodnocovali nielen súlad predložených projektov so všeobecne záväzným nariadením, ale najmä ich prínos pre širokú skupinu ľudí. Z 35 projektov splnilo požadované kritériá dovedna 29 návrhov projektov. Rozhodnutie, ktoré z nich sa aj vďaka financiám zo župnej kasy stanú realitou, je teraz v rukách verejnosti.

Hlasovanie o jednotlivých projektoch spúšťa TSK na svojom webovom sídle (https://www.tsk.sk/financie/participativny-komunitny-rozpocet.html ) už túto sobotu. Po tom, ako si hlasujúci zvolí okres, v ktorom chce odovzdať svoj hlas, mu webové sídlo TSK ponúkne zoznam projektov s ich stručným popisom, za ktoré môže zahlasovať. Hlasovanie bude trvať do 15. júla 2017 s tým, že každý hlasujúci svoj hlas takpovediac podpíše zadaním svojej e-mailovej adresy. Do schránky mu následne príde linka na potvrdenie hlasovania. Hlas bude započítaný až o potvrdení linku.

Výsledky hlasovania TSK zverejní najneskôr do 5 dní odo dňa ukončenia hlasovania na svojom webovom sídle i úradnej tabuli. Všetkým predkladateľom projektov držíme palce a tešíme sa na aktivity, ktoré sa vďaka Participatívnemu komunitnému rozpočtu TSK zrealizujú v prospech obyvateľov regiónu či návštevníkov podujatí, resp. zapojených organizácií.

Stručný prehľad prihlásených projektov postupujúcich do verejného hlasovania

Okres Trenčín

  • Trenčín na korze (Sýkorka, o. z.)

Zámerom projektu je priniesť jednodňový mestský trh lokálnych predajcov a regionálnych farmárov do unikátneho priestoru v srdci mesta, ktorý je neopozeraný a má jedinečnú atmosféru – trhy by sa mali konať na Ulici 1. mája v Trenčíne.  Okrem stánkov, v ktorých budú predajcovia ponúkať svoje výrobky, pred Gymnáziom Ľ. Štúra vyrastú divadielka, herničky pre deti a predvedú sa rôzne koncerty, workshopy či diskusie.  Projekt nasleduje vzor Trnavského rínku a za cieľ si kladie oživiť iný verejný priestor ako je tradičné Mierové námestie.

  • Rodinná tekvičková slávnosť (Klub detí a mládeže Tigríky, o. z.)

Cieľom projektu je počas rodinnej slávnosti podnietiť rodiny s deťmi stráviť spoločný čas hrami, súťažami a tancom v maskách. Rodinná tekvičková slávnosť má znížiť deficit spoločenského života rodičov popri výchove detí. Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program na podporu pohybu detí a rozvíjanie ich fantázie. Program má zároveň vytvoriť priestor na socializáciu a rozvoj spoločenského života rodín s deťmi tak, aby rodičia vďaka svojej aktívnej účasti mali s deťmi čo najviac spoločných zážitkov.

  • Kúzelná Brezina 2017 (Klub detí a mládeže Tigríky, o. z.)

Kúzelná Brezina je turistické podujatie pre rodiny s deťmi, ktoré tentokrát napíše svoj tretí ročník. Na vopred vyznačenej trase sa nachádzajú stanovištia s hrami a tvorivými aktivitami na lesnú, vílovú a škriatkovskú tematiku. Projekt má prilákať rodiny s deťmi do prírody a podnietiť ich k spoločnej zábave. 

  • Deti vedia variť tiež a zdravo (Klub detí a mládeže Tigríky, o. z.)

Tematicky ladené kurzy varenia pre deti, orientované na zásady zdravých stravovacích návykov, potrebu raňajkovať, rozlišovať škodlivé od zdravých potravín a pod. Kurz varenia bude prebiehať 1x do týždňa a deti má na základe vlastnej praktickej skúsenosti naviesť na cestu vyváženého a rozmanitého stravovania sa.

  • Čo sa v škôlke naučím, na ihrisku precvičím (Cirkevná materská škola sv. Mikuláša, n. o.)

Škôlke do dnešného dňa chýba adekvátne vybavenie exteriérového ihriska na rozvoj motorických schopností a upevňovanie telesnej zdatnosti (detská preliezačka),  na zvýšenie  bezpečnosti a finančnej gramotnosti (oplotenie s tabuľou a hrami) a udržiavanie rovnováhy (rehabilitačný chodník predchádzajúci problému plochých nôh). Realizáciou projektu sa vytvorí vhodnejšie prostredie na aktivity pre deti navštevujúce materskú škôlku a deti z obce, ktoré majú do reálu škôlky vstup.

  • Leto na nádvorí (Galéria M. A. Bazovského v Trenčíne)

Nádvorie Galérie M. A. Bazovského je výnimočným a veľmi vhodným priestorom na združovanie sa verejnosti pri rôznych kultúrno-edukačných a spoločenských aktivitách a výstavných podujatiach. V súčasnosti je však stav zelene, náletových drevín a trávnatého porastu v nevyhovujúcom a dezorganizovanom stave. Projekt Leto v galérii má z nádvoria vytvoriť unikátny priestor v centre mesta, na ktorom sa budú s pravidelnou periodicitou konať letné podujatia, kreatívne workshopy, koncerty a prednášky. Doteraz málo využívané nádvorie galérie má byť oddychovým miestom s kreatívnymi podnetmi, kam sa široká verejnosť bude rada vracať.

 Okres Nové Mesto nad Váhom

  • Informačné vitríny na oznamy o akciách v obci a okolí (obec Dolné Srnie)

Vďaka realizácii projektu by mali byť staré vitríny v obci vymenené za nové, v ktorých budú zverejňované informácie nielen pre občanov, ale aj pre návštevníkov obce. Výmena informačných tabúľ zlepší aj vzhľad obce, keďže existujúce vitríny sú vo veľmi zlom stave, a tak zhoršujú celkový pohľad na obec. Cieľom je skvalitniť priestor, kde môžu obyvatelia obce, miestne organizácie a iné osoby zverejňovať informácie o dianí v obci a okolí. 

  • Nenechaj kráse zahynúť (Oblastné pracovisko Matice slovenskej Trenčín)

Zámerom projektu je vydať knihu s názvom Nenechaj kráse zahynúť, ktorá má uchovať a zdokumentovať proces vzniku, vývoja a použitia očkovského kroja v každodennom živote našich predkov.   

  • Doplnenie mobiliáru k medzinárodnej cyklotrase (obec Bzince pod Javorinou)

Na medzinárodnej cyklotrase C1 Okolo Javoriny sa doplní mobiliár a informačné tabule, čím sa  nielen cyklistom, ale aj turistom vytvoria čo najlepšie podmienky na to,  aby mohli spoznávať krásy kopaníc pod vrchom Veľká Javorina a vychutnať si neopakovateľnú atmosféru bez problémov s hľadaním správnej cesty.

  • Deti na Hokej (Hokejový klub Nové Mesto nad Váhom, o. z.)

Zámerom projektu je prilákať čo najviac detí k športovaniu a zdravému životnému štýlu. Projekt, ktorý je určený pre deti vo vekovej kategórii od 4 do 10 rokov, sa snaží zvýšiť hokejovú základňu v mládežníckych kategóriách pre výber mladších hráčov do vyšších súťaží.

  • Bezpečne na kolesách (Materská škola Poľovnícka 12, Nové Mesto nad Váhom)

Projekt chce deťom predškolského veku dať možnosť získať základné vedomosti, zručnosti a návyky bezpečného správania sa v rôznych dopravných situáciách, a tým prispieť k zníženiu dopravnej nehodovosti. Cieľom je tiež aktívnou pohybovou činnosťou rozvíjať špeciálne pohybové zručnosti detí predškolského veku, a to na bicykloch, kolobežkách a odrážadlách.

Okres Myjava

  • Regionálna spomienka na národovca K. Ľ. Semiana (Občianske združenie Turolúcky prameň)

Zámerom projektu je prezentovať cez život a dielo K. Ľ. Semiana hodnoty štúrovskej generácie, ich zápasu za národ, budúce generácie a za materinskú reč. Cieľom je vytvoriť celodenné podujatie pre verejnosť, uvedenie publikácie o živote K. Ľ. Semiana do života, odhalenie jeho pamätnej tabule či predstavenie muzikálu pre deti a mládež.

  • Varenie slivkového lekváru (Rozvoj cestovného ruchu Myjavských kopaníc, n. o.)

Prostredníctvom podujatia Varenie slivkového lekváru chce žiadateľ deťom sprostredkovať tradičné varenie slivkového lekváru pomocou výchovno-vzdelávacieho podujatia. Cieľom je uchovať a podporovať časť dedičstva po našich predkoch, ktoré sa zameriava na tradičné ovocinárstvo, a to vo forme rozprávania o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou tanca a spevu a tradičným občerstvením.

  • Doplnenie literatúry a počítačov do Mestskej knižnice Myjava (mesto Myjava)

Zámerom projektu je zvýšiť záujem všetkých vekových kategórií o čítanie a štúdium v knižnici a prilákať do knižnice deti a mládež, aby svoj voľný čas využívali plnohodnotne. Cieľom je nielen doplniť knižné novinky, o ktoré je veľký záujem, snahou knižnice je aj nákup počítačov, aby si návštevníci mohli vyhľadať, čo potrebujú.    

  • Večer rómskej kultúry 2017 (Osveta myjavských Rómov)

Ľudia by mali byť vo vzájomnej pozitívnej interakcii bez rozdielu veku, národnosti či sociálneho postavenia. Projekt chce preto prezentovať rómsku kultúru širokej verejnosti, a to prostredníctvom hudby, spevu, tanca a ukážok remesiel či gastronómie. Snahou je docieliť upevnenie vzájomných vzťahov medzi rómskymi a nerómskymi občanmi, podporiť ich vzájomnú kolegiálnosť a solidaritu.

  • Zapojenie mládeže do činností súvisiacich s poľovníctvom ako forma vytvárania pozitívneho vzťahu k prírode, ochrane životného prostredia a tradíciám (Poľovnícke združenie Turá Lúka)

Zámerom projektu je vytvorenie pozitívneho a osobného vzťahu mladých ľudí k prírodnému prostrediu vo svojom okolí zážitkovou formou. Okrem toho je jeho cieľom získanie základných i špecifických vedomostí o zložkách životného prostredia a starostlivosti oň či priblíženie vedných disciplín poľovníctva a tradície spojenej s poľovníctvom. Projekt počíta aj s vybudovaním pietneho miesta ako miesta spomienky a formy prejavenia úcty k práci a činnosti zosnulých členov Poľovníckeho združenia Turá Lúka.  

Okres Považská Bystrica

  • Deň otvorených brán na jazere (Pozemkové spoločenstvo Prúdy Považské Podhradie)

Deň otvorených brán na jazere chce ponúknuť mladým, ale aj starším ľuďom a rodinám s deťmi možnosti trávenia voľného času pri vode a zároveň v peknej prírode, spojenú so športovými aktivitami. Projekt smeruje k propagácii novej oddychovo-relaxačnej zóny, v ktorej žiadateľ plánuje pripraviť kultúrny a športový program pre deti a dospelých.

  • Bezpečné šatne pre deti detských jaslí (Mesto Považská Bystrica)

Zámerom projektu je vytvoriť deťom bezpečné šatne v priestoroch detských jaslí. Nákupom vybavenia sa nahradia staré šatňové zostavy, ktoré sú v zariadení od roku 1968, a ktorých technický stav nie je dobrý. Projekt rieši nákup nového vybavenia do dvoch šatní v detských jasliach, ktoré sú počtom detí najväčšie v Považskej Bystrici.

  • Aktívne starnutie seniorov v meste Považská Bystrica (Mesto Považská Bystrica)

V priestoroch Denných centier seniorov v meste Považská Bystrica sa dovybaví telocvičňa, ktorá seniorom umožní podieľať sa na ich spoločenskom živote v rámci pravidelných pohybových aktivít, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie a správnu motoriku. Po realizácii projektu vznikne pre miestnych seniorov priestor pre zmysluplné využívanie voľného času, pre podporu ich pohybovej aktivity a zdravého životného štýlu.

  • Uchovávanie regionálnych folklórnych tradícií (Mesto Považská Bystrica)

Zámerom projektu je rozšíriť repertoár vystúpení Folklórneho súboru Považan o oblasť Záriečie prostredníctvom nákupu nových krojov. Práve Púchovská dolina, ktorej súčasťou je oblasť Záriečie, je bohatá na folklórne tradície a folklór z tejto oblasti je veľmi výrazný a zaujímavý. Projekt by mal napomôcť uchovať ho aj pre ďalšie generácie. Súbor chce posilniť zbierkový fond z tejto doliny a zaradiť do vystúpení aj vojenské tance.

  • Podpora pohybovej aktivity a kreativity detí Detských jaslí na Rozkvete (Mesto Považská Bystrica)

Prostredníctvom vybavenia vonkajšieho priestoru jaslí chce mesto Považská Bystrica podporovať u detičiek prirodzené pohybové činnosti, ako sú chôdza, lezenie a skok, tiež rozvoj obratnosti, úchopu, orientácie v prostredí. V letných mesiacoch podporiť hru vo vodnom prostredí - nebáť sa vody, prelievanie, polievanie a taktiež otužovanie.

Okres Prievidza

  • Internet ako zdroj informácií a zábavy aj pre seniorov (Seniori sami sebe, o. z.)

Cieľom projektu je zabrániť sociálnej izolácii seniorov a umožniť im spoznať možnosti internetu. Zámerom je teda naučiť seniorov používať tablet, vyhľadávať informácie na internete, používať e-mail a odbúrať tak strach staršej generácie z nových technológií.

Okres Partizánske

  • Interaktívna zážitková veda (Centrum voľného času Partizánske)

Interaktívna zážitková veda má podporovať a rozšíriť už existujúce aktivity, krúžkovú činnosť s využívaním moderných informačných technológií. Rozvinúť jemnú motoriku u detí, podporiť kreativitu a zároveň tvorivo využiť voľný čas. Deti sa naučia spájať modelovanie, technickú konštrukciu, elektrotechniku a robotiku hravou a súťažnou formou.

  • S deťmi pre radosť a pre zdravie (Základná škola s materskou školou Veľká okružná Partizánske)

Projekt je zameraný na vybudovanie detského ihriska v areáli základnej školy, ktoré tam doposiaľ chýba. V rámci projektu vyrastie na trávnatom poraste preliezková zostava s dvomi hojdačkami a lezecká stena s rebrinou. Využívať ich budú môcť aj deti z priľahlého sídliska.

  • TSK žiacka florbalová liga (Športový klub HARVARD Partizánske)

Florbal sa stáva u detí čoraz viac obľúbeným športom, zámerom projektu je preto vytvoriť a pravidelne organizovať žiacku florbalovú ligu pre deti z okresu Partizánske.  Deťom sa tak vytvorí priestor na sebarealizáciu a zdokonaľovanie. Projekt zároveň deťom ponúkne možnosť spolupodieľať sa na organizovaní samotnej súťaže, čo vedie k obohacovaniu kreativity a súdržnosti všetkých zainteresovaných.

  • Oddychová zóna pre rodičov s deťmi (obec Ostratice)

Cieľom projektu je vybudovať detské ihrisko a športové zariadenie. Zámerom je pritiahnuť do miestneho parku čo najviac ľudí a podporiť tak pohybové aktivity detí ale aj rodičov. V areáli parku sa nachádza zastrešené pódium aj sociálne zariadenie. Všetky priestory sú monitorované kamerovým systémom.

  • Anténny systém RK (Rádioklub Kapa, OM7M, o. z.)

Rádioklub Kapa chce výstavbou anténneho systému na pásmo 20 M zvýšiť svoje šance vo svetových závodoch v rádioamatérskom športe a zároveň podporiť tento šport v regióne. Vďaka projektu sa otvorí možnosť na prácu s mládežou a prilákanie nových talentov do rádioamatérskej komunity.

 Okres Ilava

  • Náučný chodník „Potulky veveričky Ryšky“ (Základná škola s materskou školou Centrum I 32, Dubnica nad Váhom)

Zámerom projektu je vytvoriť nové podmienky na spestrenie a skvalitnenie vyučovania zážitkovou formou prostredníctvom revitalizácie vonkajšieho priestoru základnej školy. Cieľom realizácie náučného chodníka je viesť žiakov k zodpovednosti za životné prostredie. Takto vytvorený priestor je možné využiť na prednášky, exkurzie, prípadne besedy s odbornou verejnosťou.

Okres Púchov

  • Festival Vúdstok (Mŕtva kosť, o. z.)

Dvojdňový hudobný festival v obci Mojtín má  mladým ľuďom predstaviť aj menej známe hudobné skupiny a interpretov, ktorých návštevník festivalu nemá možnosť počuť v rádiách. Cieľom je podporiť rozvoj slovenskej hudobnej scény a budovanie dobrovoľníckej komunity, ktorá pomáha s prípravou podujatia.

autor: vr

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK