Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Mladých ľudí z Trenčianskeho kraja, ktorí sa neboja veľkých cieľov ocenil britský veľvyslanec Medzinárodnou cenou vojvodu z Edinburghu

Vďaka rozvojovému programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE), ktorý pomáha mladým ľuďom prekonať individuálne hranice, bolo v pondelok 18. septembra 2017 ocenených 74 študentov z Trenčianskeho kraja. Vzácne ocenenie si prebrali z rúk veľvyslanca Britského kráľovstva Andrewa Gartha.

DofE je medzinárodný vzdelávací program, ktorý založil princ Philip, manžel britskej kráľovnej pred šesťdesiatimi rokmi. Ročne sa do programu zapája neuveriteľných 1,3 milióna mladých ľudí vo veku 14 až 24 rokov v 140-tich krajinách sveta. Na Slovensku je v aktuálnom ročníku zapojených viac ako tisíc účastníkov, z ktorých každý musí prekonať sám seba a dosiahnuť svoje vlastné individuálne ciele v troch oblastiach – dobrovoľníctvo, šport a rozvoj talentu. „Každý z účastníkov programu si vyberie svoj cieľ, za ktorým chce v priebehu 3 – 6 mesiacov ísť a pracuje na ňom minimálne jednu hodinu týždenne,“ vysvetlila komunikačná manažérka DofE Simona Lučkaničová.

Slovenská Národná kancelária získala akreditovanú licenciu na poskytovanie programu v marci 2016 a od apríla minulého roku aktívne pracuje na rozšírení programu v jednotlivých krajoch Slovenska. Rozvoj a aplikovanie programu aktívne podporuje aj Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý s Národnou kanceláriou Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu podpísal zmluvu o spolupráci vo februári tohto roku. „Jednou z úloh samosprávnych krajov je aktívne pracovať s mládežou, aby dostala čo najviac možností na komplexný rozvoj. Obdivuhodné je, že títo mladí ľudia sú dobrovoľníci, ktorí si tento program vybrali ako niečo naviac a robia to nad rámec svojho štúdia vo svojom voľnom čase,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Spoluprácu s Trenčianskym krajom, ktorý je jedným z dvoch krajov podporujúcich tento medzinárodný program, ocenil aj riaditeľ Národnej kancelárie Marián Zachar. „Podpora župy je pre nás prínosom, pretože nám otvára dvere na školy, kde si môže ešte viac detí stanoviť ciele, rozvinúť charakter a objaviť nové obzory. Pre nás je kľúčové dať mladým ľuďom úvodnú iskru na to, aby na sebe začali pracovať,“ doplnil riaditeľ.

V Trenčianskom samosprávnom kraji sa hneď v prvom ročníku do programu zapojilo 115 účastníkov zo 7 škôl kraja, pričom až na šiestich z nich sa podarilo absolventov doviesť k úspešnému dokončeniu. V reprezentačných priestoroch Trenčianskeho hradu si bronzové ocenenie z rúk veľvyslanca Britského kráľovstva Andrewa Gartha prebralo 74 študentov zo šiestich škôl: Gymnázium v Dubnici nad Váhom, v Myjave, v Bánovciach nad Bebravou, v Novom Meste nad Váhom a v Prievidzi, a Súkromné gymnázium v Trenčíne. „Som veľmi rád, že sa program rozširuje aj do slovenských škôl a mladí ľudia sa vďaka nemu môžu vnútorne rozvíjať a obohacovať svoje vedomosti a schopnosti,“ povedal britský veľvyslanec Andrew Garth.

Prínos programu pozitívne hodnotia aj samotní študenti. „DofE pomáha ľuďom rozvíjať sa ako celok, nastaviť si vlastné ciele a potom ich dosiahnuť. Človeka učí samostatnosti a tiež práci v tíme,“ povedal ocenený študent Gymnázia z Nového Mesta nad Váhom Vladimír Smetana. „Mal som dva hlavné dôvody zapojiť sa do programu. Chcel som si vyskúšať učiť ľudí a pracovať v kolektíve, čo je veľmi dôležité,“ vysvetlil dôvod svojej účasti na programe ocenený študent Súkromného gymnázia FUTURUM v Trenčíne Ondrej Šebík.

Okrem 74 študentov z Trenčianskeho kraja si ocenenie odnieslo aj 30 študentov z kraja Žilinského. V aktuálnom školskom roku do programu pribudli aj ďalšie školy z Trenčianskeho kraja, a to Stredná odborná škola v Starej Turej, Partizánskom, Bánovciach nad Bebravou, Gymnázium v Púchove, Súkromná základná umelecká škola v Trenčíne, Spojená škola sv. Jána Bosca v Novej Dubnici, Piaristické gymnázium v Trenčíne a Piaristická spojená škola Františka Hanáka v Prievidzi. Ocenenie študentom pomáha pri prijímacích skúškach na zahraničných vysokých školách a je pozitívne hodnotené aj pri uplatňovaní sa na trhu práce. Organizátorom podujatia bolo Krajské centrum voľného času v Trenčíne - Regionálne centrum mládeže, o občerstvenie sa postarali žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne.

autor: lk

Fotogaléria

zdroj: Boris Majerník
zdroj: Boris Majerník
zdroj: Boris Majerník
zdroj: Boris Majerník
zdroj: Boris Majerník
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK