Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Nové autistické centrum v Trenčíne vytvára druhý domov pre 30 ľudí s diagnózou autizmus

Autizmus vychádza z gréckeho slova autos = sám. Ľudia, ktorí touto diagnózou trpia a ukončili povinnú školskú dochádzku, v Trenčianskom kraji sami určite neostanú. Trenčiansky samosprávny kraj je totiž prvým krajom, ktorý z vlastných zdrojov postavil moderné špecializované zariadenie pre ľudí s diagnózou autizmus po ukončení školskej dochádzky. Zariadenie za 1,6 mil. € vytvorí druhý domov pre tridsiatku ľudí s touto diagnózou.

Zariadenie pre ľudí s diagnózou autizmus začali v areáli Centra sociálnych služieb – DEMY v Trenčíne stavať minulý rok v auguste. Po 14 mesiacoch intenzívnych stavebných prác ho odovzdali zamestnancom, aby ho pripravili pre prvých obyvateľov. Tí spolu so širokou laickou i odbornou verejnosťou prekročili jeho prah dnes po prvýkrát. „Otvorením tohto zariadenia reagujeme predovšetkým na požiadavky obyvateľov kraja. Obrátili sa na nás rodičia detí, ktoré sú postihnuté autizmom. Som rád, že sme im na Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) mohli vyhovieť. Investícia nás stála 1,6 mil. € a bola plne hradená z rozpočtu TSK. Po tých všetkých peripetiách s umiestnením autistického centra sa nám podarilo jeho výstavbou splatiť dlh voči obyvateľom, ktorí služby tohto zariadenia potrebujú,“ komentoval predseda TSK Jaroslav Baška, ktorý bol pôvodcom a hlavným presadzovateľom výstavby takéhoto zariadenia.

Autistické deti, ktoré ukončili povinnú školskú dochádzku, do dnešného dňa v krajskom meste nemali nástupnícku organizáciu, v ktorej by mohli byť umiestnené. Od teraz je to inak. „Myslím si, že aj rodičia týchto detí si potrebujú istým spôsobom oddýchnuť. Aj oni starnú a potrebujú istotu, že o ich deti sa bude mať kto postarať,“ dodal k téme župan. Výstavbou zariadenia pre ľudí s autizmom po ukončení školskej dochádzky sa tak uzatvoril kruh komplexnej starostlivosti o ľudí s touto diagnózou. Ako zdravé deti, tak aj deti s autizmom postupne dospievajú a spolu s nimi starnú aj ich rodičia. „Keď vám dochádzajú sily, začnete rozmýšľať nad tým, čo bude ďalej. Kto sa o vaše dieťa postará? Z tohto dôvodu som naozaj rada, že budem môcť pokojne zostarnúť s tým, že moje dieťa bude v prostredí, ktoré pozná a zároveň viem, že starostlivosť o neho bude prvotriedna po všetkých stránkach,“ komentovala mama 22-ročného autistického syna Michala, ktorý v tomto centre nájde svoj druhý domov, Ida Vidanová.

Podľa najnovších prieskumov je v súčasnosti jedno zo 45 detí vo veku od 3 do 17 rokov dieťa s poruchou autistického spektra. Zachytiť túto diagnózu by mal práve detský lekár, rozhodujúci vplyv má však psychológ. „Rodičia takéhoto dieťaťa cítia a majú potrebu niekam ho zaradiť, aby bolo inštitucionalizovane chránené. Dôležité je dieťa liečiť nie liekmi, ale poznať aj tú psychickú stránku dieťaťa v sociálnom prostredí a v prostredí rodiny. Pre zamestnaného rodiča je to však nezvládnuteľné. Tu prichádza na rad obec, štát. Preto považujem za veľmi potrebné uznanie pre TSK, že situácii porozumel a akceptoval, že je potrebné takéto centrum postaviť a týmto adolescentom dať niečo, čo im patrí, aby mohli žiť kvalitný život,“ komentoval detský psychológ Pavol Šimurka.

Výstavbou špecializovaného zariadenia pri CSS – DEMY sa kapacita tohto zariadenia rozšírila o 30 miest. „Starostlivosť budeme poskytovať v dennom, týždennom aj celoročnom pobyte, pričom o klientov sa bude starať skupina 20 zamestnancov. Budeme sa snažiť, aby sme tu klientom vytvorili pravé domáce prostredie s tým, aby štruktúra ich dňa bola čo najprirodzenejšia,“ prezradil po otvorení centra riaditeľ CSS – DEMY Tibor Gavenda s tým, že vo svojom 20-ročnom kariérnom pôsobení bol deň, keď sa autistické centrum odovzdalo do užívania, preňho ten najkrajší. Slávnostným prestrihnutím pásky pred dverami centra ho dnes oficiálne odovzdali do užívania prvým klientom predseda TSK Jaroslav Baška, riaditeľ zariadenia Tibor Gavenda a za realizátora stavby Miroslav Novosedlík.

Základné informácie o špecializovanom zariadení pre ľudí s diagnózou autizmus

Adresa

CSS – DEMY, Biskupická 46, Trenčín

Kapacita

30 lôžok (27 lôžok na týždenný, resp. celoročný pobyt, 3 lôžka na dennú, ambulantnú formu služby)

Cieľová skupina

Ľudia s diagnózou autizmus po ukončení povinnej školskej dochádzky

Výška investície

1,6 mil. € (financované z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja)

Autistické centrum sa začalo stavať minulý rok v auguste. Jeho príbeh, postupne vznikajúcu budovu, časom sa meniacu na domov, TSK počas kontrolných dni pozorne sledoval a o stave stavby informoval aj verejnosť:

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK