Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

S partnerským zlínskym regiónom na tému spoločných projektov

V utorok 22. augusta 2017 sa na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) uskutočnilo stretnutie delegácie TSK na čele s trenčianskym županom Jaroslavom Baškom a delegácie zo Zlínkeho kraja na čele s hejtmanom Jiřím Čunekom, pre ktorého to bola po jeho zvolení v roku 2016 prvá návšteva Trenčianskeho kraja.    

Trenčiansky samosprávny kraj a Zlínsky kraj spája okrem dlhoročnej spolupráce aj najdlhšia spoločná hranica. Spočiatku neformálna kooperácia medzi oboma krajmi vyústila napokon do podpisu Dohody o spolupráci medzi Trenčianskym samosprávnym krajomZlínskym krajom, ku ktorému došlo v roku 2003 a obnovená bola následne o dva roky neskôr. Jej hlavnými oblasťami sa stal regionálny rozvoj, cezhraničná spolupráca, realizácia spoločného cestného prepojenia, kultúra či cestovný ruch. Aktívne spolupracovať mohli kraje aj vďaka Programu cezhraničnej spolupráce 2004-2006 a 2007-2013. Z neho sa za tieto dve programové obdobia zrealizovalo 83 projektov167 mikroprojektov. „Dôkazom dlhoročnej spolupráce medzi Trenčianskym a Zlínskym krajom a medzi obcami jednotlivých krajov je skutočnosť, že nielen v rámci vlastných programov obcí, ale aj v rámci programov Európskej únie už bolo na oboch stranách preinvestovaných niekoľko miliónov eur,“ komentoval hejtman Zlínskeho kraja Jiří Čunek.        

K úspešným spoločne zrealizovaným projektom z minulých programových období patril napríklad projekt zlepšenia prístupu k turistickému centru Kohútka z oboch strán hranice. Kraje však boli partnermi aj v ďalších projektoch. Jedným z nich bola rekonštrukcia cesty medzi obcami Nedašova Lhota a Červený Kameň, ktorá prispela k skvalitneniu ich cestného prepojenia. Zaujímavým bol tiež projekt „Obloha na dlani“, ktorého partnerom sa na slovenskej strane stala Hvezdáreň v Partizánskom a na českej strane Hvezdáreň vo Valašskom Mezíříčí. V rámci neho sa zakúpilo prenosné digitálne planetárium.

Projekty medzi TSK a Zlínskym krajom budú pokračovať aj v novom programovom období 2014-2020. V ňom už bol Trenčianskemu samosprávnemu kraju okrem iného schválený spoločný projekt s mestom Brumov – Bylnice pod názvom „Na bicykli po stopách histórie“. Ten okrem prepojenia dvoch významných kultúrnych pamiatok, Trenčianskeho hradu a hradu Brumov (ČR), prinesie aj možnosť cyklistického vyžitia pre rodiny s deťmi. „Na cyklotrasu sme už dostali právoplatné stavebné rozhodnutie, a tak pevne verím, že na jeseň tohto roku budeme môcť začať s jej realizáciou,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.      

Členom zlínskej delegácie bol predstavený aj environmentálne ladený projekt TSK s názvom Zelená župa, ktorý má prispieť k zvýšeniu environmentálneho povedomia obyvateľov kraja.

Projekty v oblasti cestovného ruchu budú zachovávať kultúrne dedičstvo na oboch stranách hranice

Stretnutie sa nieslo aj v duchu prezentácie turistického potenciálu oboch krajov. Výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región Eva Frývaldská prítomných oboznámila s činnosťou KOCR a priblížila aj spoluprácu s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy na zlínskej strane. „V rámci zahraničnej spolupráce Interreg V – A sme získali financie na realizáciu projektu Národné kultúrne dedičstvo. V rámci tohto projektu, ktorý bude trvať dva roky a má celkový objem financií 246 tisíc eur, chceme zmapovať národné kultúrne pamiatky na našej strane Trenčianskeho kraja a na zlínskej strane,“ priblížila spoločný projekt Eva Frývaldská. Jeho cieľom je prepojenie obcí a miest Trenčianskeho a Zlínskeho kraja. Po zmapovaní kultúrnych pamiatok na oboch stranách hranice sa vydá brožúrka s odporúčaniami na tipy pre turistov. Okrem toho sa v rámci marketingovej podpory zorganizuje aj niekoľko študijných návštev českých starostov a správcov kultúrnych pamiatok, aby si s kolegami na slovenskej strane vymenili skúsenosti a know-how.         

Pripravovaným spoločným projektom, ktorý prekročí hranice Zlínskeho a Trenčianskeho kraja, bude Európska kultúrna cesta sv. Cyrila a Metoda. Pútnická cesta v slovensko-českom pohraničí spojí miesta a významné pamiatky spojené so sv. Cyrilom a Metodom. Prostriedky na vyznačenie tejto významnej cesty, zatiaľ na území Česka a Slovenska, plánujú kraje získať z eurofondov a Programu cezhraničnej spolupráce. Cieľ cesty pritom nebude končiť len na území Slovenska a Česka, ale má sa posunúť smerom na juh do Ríma a zahrnúť tak aj ďalšie lokality viažuce sa k životu sv. Cyrila a Metoda.           

Za delegáciu TSK na čele s jeho predsedom Jaroslavom Baškom sa stretnutia zúčastnili obaja podpredsedovia TSK Jozef Trstenský a Richard Takáč, poslanci Zastupiteľstva TSK Milan Panáček, Eva Bočincová a Juraj Ondračka, riaditeľ Úradu TSK Michal Žitňanský, predseda krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región Juraj Gerlici spolu s výkonnou riaditeľkou Evou Frývaldskou a ďalší vedúci zamestnanci župného úradu. Delegáciu spoza českej strany hranice tvorili okrem hejtmana Zlínskeho kraja Jiřího Čuneka jeho námestníci Jiří Sukop a Josef Zicha, členovia Rady Zlínskeho kraja Margita Balaštíková, Michaela Blahová, Petr Gazdík, Miroslav Kašný a Jan Pijáček, starosta obce Horní Lideč Josef Tkadlec, riaditeľ krajského úradu Vladimír Kutý a ďalší zamestnanci úradu.   

Stretnutie bolo oživené aj kultúrnym vystúpením Evy Adams Ševčíkovej, ktorá má blízko nielen k Čechom, ale aj k Slovákom a návštevou Trenčianskeho hradu.

autor: bj

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK