Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Takmer polovica predložených enviroprojektov v rámci grantového systému Zelené oči sa dočká realizácie

Grantový systém TSK s názvom Zelené oči má za sebou ďalší rok. Podávať žiadosti bolo po novom možné len do konca augusta. TSK pristúpil k zmene termínu podávania žiadostí z dôvodu, aby sa navrhované projekty stihli zrealizovať do konca roka.

Počas 8 mesiacov mohli environadšenci podávať na župu návrhy svojich environmentálne ladených projektov. Premeniť svoje nápady na skutočnosť mali environmentálne mysliaci ľudia možnosť v rámci grantového systému Zelené oči, ktorý spadá pod projekt Zelená župa. Žiadateľmi mohli byť pritom nielen obce a ich príspevkové či rozpočtové organizácie, ale aj právnické či fyzické osoby so sídlom alebo trvalým pobytom na území Trenčianskej župy. „V rámci dvoch hodnotiacich kôl sme tento rok posudzovali 34 doručených projektov v celkovej sume prevyšujúcej 26 tisíc eur,“ doplnila koordinátorka grantového programu Zelené oči Dana Gavalierová, ktorého vytvorenie s cieľom podpory aktivít a činností obyvateľov kraja zameraných na ochranu a zlepšenie stavu životného prostredia schválilo Zastupiteľstvo TSK ešte v júli roku 2016. 

V prvom roku fungovania grantového programu Zelené oči prišlo na Úrad TSK 17 žiadostí. V rámci nich sa zrealizoval napríklad projekt bylinkovej záhrady a ovocného sadu v obci Bukovec, či projekt výsadby zelene v novovytvorenej pešej zóne v obci Dolné Vestenice. „Z dôvodu, aby mali žiadatelia presné informácie, ako predkladať projekty, sme tento rok pristúpili k zorganizovaniu odborného seminára, ktorý bol na župnom úrade vo februári 2017. To sa ukázalo ako správny krok, keďže počet predložených žiadostí sa nám oproti minulému roku zdvojnásobil,“ komentoval projektový manažér projektu Zelená župa Martin Macíček s tým, že z celkového počtu 34 bolo schválených až 16 projektov. Väčšina z nich už robí Trenčiansku župu zelenšou.  

Prírodné záhrady, ekoučebne, envirodivadlo. Aj takéto enviroprojekty rozšírili rady Zelených očí

K už zrealizovaným projektom v rámci Zelených očí patrí napríklad projekt Spojenej školy internátnej v Trenčíne s názvom Symbióza, ktorého cieľom bolo dotvorenie jazierka v areáli školskej záhrady a výsadba kvetnatej lúky v priestoroch pocitového chodníka. Realizácie sa už dočkal aj projekt Vresovcová záhrada, ktorej žiadateľom bolo Centrum sociálnych služieb (CSS) Spokojnosť v Prievidzi. Účelom vytvorenia záhrady s oddychovou zónou bol zámer pomôcť ľuďom patriacim k národnostnej menšine vytvoriť pocit domova v areáli CSS Spokojnosť.    

K úspešným žiadateľom v roku 2017 sa zaradila aj obec Bzince pod Javorinou, ktorá získala finančné prostriedky na uskutočnenie dvoch projektov, a to projektu vytvorenia Komunitnej záhrady Cetuna a projektu Revitalizácie areálu bývalej školy Hrubá Strana. Hlavným cieľom oboch projektov bolo vytvorenie prírodného priestoru na spoločné stretávanie detí i dospelých z blízkeho okolia, spoznávanie sa a vymieňanie si názorov i skúseností. Okrem vybudovania prírodného priestoru či prírodnej záhrady smerovali financie aj na zriadenie exteriérovej ekoučebne na Základnej škole na Štúrovej ulici v Myjave. Jej súčasťou je okrem kompostoviska tiež farebná záhradka, o ktorú sa starajú žiaci spolu s pedagogickým zborom. Z grantového systému Zelené oči bola v rámci oblasti podpory „osveta“ podporená organizácia divadla zameraného na osvetu detí pri triedení odpadu s názvom Dr. Zembolí.     

Grantová schéma Zelená oči je „šitá“ ako na mestá a obce, tak aj na školy, ale aj bežné fyzické osoby. Trenčiansky samosprávny kraj aj prostredníctvom nej napĺňa hlavný cieľ projektu Zelená župazníženie ekologickej stopy a zvýšenie environmentálneho povedomia obyvateľov kraja. „Mnohé z týchto projektov pomáhajú žiakom, študentom i širokej verejnosti rozvíjať a budovať vzťah k prírode či záhradkárčeniu a žiť v súlade s prírodou. Preto ma teší zvyšujúci sa počet predkladateľov environmentálne ladených projektov, ktorí v snahe o zlepšenie stavu životného prostredia myslia aj na ďalšie generácie,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.    

Ak máte nápad, ktorý prispeje k zvýšeniu environmentálneho povedomia obyvateľov kraja, položiť na papier ho budete môcť už v januári budúceho roka.                   

autor: bj

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK