Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Tylová paličkovaná čipka Myjavskej pahorkatiny patrí od marca do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska

Riaditeľka Centra tradičnej kultúry v Myjave, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, Viera Feriancová a zástupcovia predkladateľov úspešnej nominácie si od ministra kultúry Mareka Maďariča už aj prevzali certifikáty o zápise. Paličkovaná tylová čipka Myjavskej pahorkatiny patrí spomedzi mnohých druhov paličkovanej čipky, ktoré sa na území Slovenska rozvíjali a rozvíjajú až do súčasnosti, k unikátom. Je to mnoho-párová čipka pletená pomocou paličiek a špendlíkov na podložke v tvare valca, ktorý je fixovaný podstavcom. Pletie sa spravidla z tenkých bielych hodvábnych alebo bavlnených nití a jej základom je tylová väzba. Ako pomôcka slúži forma z tvrdého lesklého papiera, v minulosti z kože, na ktorej je vypichaná kosoštvorcová sieť.

Jednotlivé motívy sa vytvárajú tylovou i plátnovou väzbou a zvýrazňujú vpletaním hrubšej bielej bavlnenej alebo hodvábnej nite. Vzory tvorí čipkárka spamäti alebo podľa hotovej čipky. Tylová paličkovaná čipka má tvar pásu, ktorý je na jednom okraji rovný a druhý okraj je buď rovný alebo sú na ňom zuby. V čipkách sa vyskytujú predovšetkým rastlinné a geometrické motívy, zriedkavo aj motívy zvierat predmetov či postáv.

Centrom tvorby tylovej paličkovanej čipky Myjavskej pahorkatiny sa v 80. rokoch 19. storočia stala obec Krajné (myjavský región), keď sem prisťahované čipkárky z českého Vamberku začali miestne ženy učiť techniku paličkovania tylových, pôvodom belgických čipiek. Odtiaľ sa táto zručnosť šírila do ďalších kopaníc i obcí a tylová čipka sa tak stala významnou súčasťou tradičnej odevnej a výtvarnej kultúry Myjavskej pahorkatiny. V priebehu svojho vývoja dosiahla čipka vysokú estetickú úroveň a motivickú rôznorodosť, s čím priamo súvisí i technická a časová náročnosť jej tvorby. Pôvodne tylovú čipku plietli bez predkresleného vzoru či technického návodu. Zručnosť paličkovania si čipkárky generačne odovzdávali vzájomným priúčaním sa alebo odpozorovaním.

Čipkárska tradícia v regióne kontinuálne pretrváva dodnes. Technike paličkovania tylových čipiek podľa tradičných vzorov sa venujú obyvateľky viacerých obcí Myjavskej pahorkatiny, z ktorých časť je príbuzensky spätá s pôvodnými čipkárkami. Väčšina z nich je združená v Klube pletenej cipky BrezováKlube krajnianskej čipky v Krajnom. Spolupráca s týmito ženami bola pri realizácii projektu kľúčová vďaka ich neoceniteľným skúsenostiam a zručnostiam. „Zápis je uznanie jedinečnosti a dôležitosti tohto prvku pre tradičnú kultúru Slovenska. My v našom regióne sme o jej význame vedeli, od teraz bude o význame paličkovanej čipky z Myjavskej pahorkatiny vedieť celé Slovensko,“ uviedla riaditeľka Feriancová.

Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je súpisom významných prvkov a praktík nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Zápis do reprezentatívneho zoznamu predstavuje ocenenie týchto mimoriadnych prvkov, ktoré sú uznávané spoločnosťami, komunitami a jednotlivcami a existujú v súlade s univerzálne prijatými princípmi ľudských práv, rovnosti, podpory a vzájomnej úcty medzi kultúrnymi spoločenstvami. Zápis prvkov do národného zoznamu je základnou podmienkou pre uchádzanie sa o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva (UNESCO).            

Zdroj: Centrum tradičnej kultúry v Myjave
Zdroj foto: Michal Veselský

autor: aj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK