V Handlovej opäť za zvuku baníckej hymny rozkvitli biele ruže

Pamätník baníkov na Ulici 29. augusta sa už po siedmykrát stal svedkom pietnej spomienky na obete banskej tragédie v Handlovej. Vo štvrtok 10. augusta 2017 si tradíciu Dňa bielych ruží a pamiatku obetí spolu s vedením a obyvateľmi mesta prišli uctiť vzácni hostia, delegácie, rodinní príslušníci baníkov aj členovia Handlovského baníckeho spolku.

Nečakaná správa o výbuchu v podzemí v bani Handlová zasiahla Slovensko 10. augusta 2009. Pri výkone svojho povolania zahynulo 9 baníkov a 11 banských záchranárov, ktorí obetavo nasadili vlastný život pre záchranu svojich kolegov. Tragédia spojila celé Slovensko, ktoré smútilo spolu s mestom Handlová. Ako reakciu na tieto udalosti schválili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky návrh novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, vďaka ktorej si 10. august pripomíname ako pamätný deň – Deň obetí banských nešťastí.

Handlová je spätá s baníctvom od roku 1909 a je „matkou“ všetkých uhoľných baní na Slovensku. Obyvatelia mesta na deň tejto ľudskej tragédie nikdy nezabudnú, preto  v roku 2011 založili tradíciu Dňa bielych ruží, aby tento pamätný deň odlíšili od všetkých ostatných. „Žiaľ stavia mosty medzi ľuďmi. O tejto životnej pravde som sa presvedčil počas ťažkých augustových dní v roku 2009. Vyjadrenia sústrasti a kondolencie prichádzali z celého Slovenska. Som nesmierne vďačný všetkým, ktorí ukázali ľudskosť, keď naše srdce krvácalo. V Handlovej nenájdete rodinu, ktorá by nebola zasiahnutá baníctvom. Pre nás je Deň obetí banských nešťastí obrovským symbolom,“ povedal primátor mesta Handlová Rudolf Podoba.

Za zvuku baníckej hymny si kyticou bielych ruží a zapálením sviece prišiel pamiatku baníkov uctiť aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.  „Tento deň je vyjadrením solidarity a úcty k obetiam, ktoré zahynuli pri výkone svojho povolania a zároveň vyjadrením súdržnosti s rodinami obetí tejto tragédie,“ povedal. Nespočetné množstvo bielych ruží, ktoré počas spomienkovej udalosti zaplnili okolie pamätníka, je symbolom nádeje. „Pevne verím, že takéto nešťastie sa už nikdy nezopakuje, pretože banských nešťastí už bolo naozaj veľa. Bezpečnostné normy, ktoré sa prijímajú, sú každým rokom čoraz tvrdšie, aby sme sa do budúcnosti vyvarovali podobným tragédiám,“ doplnil trenčiansky župan.

V tento deň si rodiny pozostalých, kolegovia baníkov, ale aj široká verejnosť pripomína aj viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach regiónu hornej Nitry a približne tri stovky banských tragédií v baniach ťažiacich kovy na území celého Slovenska.

autor: lk