Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V Trenčianskom kraji vzniknú tri nové a jeden experimentálny študijný odbor

V pondelok 27. marca 2017 o 14.00 sa v priestoroch Úradu Trenčianskeho  samosprávneho  kraja (TSK) uskutočnilo XIV. zasadnutie Krajskej rady pre odborné vzdelávanie a prípravu pri Trenčianskom samosprávnom kraji (ďalej Krajská rada) za účasti Trenčianskeho župana Jaroslava Bašku. Za Úrad TSK bola ďalej prítomná vedúca Odboru školstva a kultúry Daniela Hilčíková a vedúca Oddelenia školstva, mládeže a športu Eva Žernovičová.

Hlavnými bodmi programu bolo prerokovanie návrhov na zaradenie dvoch študijných odborov a jedného učebného odboru do siete škôl a jedného návrhu na experimentálne overovanie nového študijného odboru. Zasadanie sa taktiež zaoberalo hodnotením projektu Hrdina remesla, ktorého zámerom je modernou a pútavou formou osloviť žiakov druhého stupňa základných škôl  a podnietiť ich záujem o stredné odborné školy a remeselné odbory.

O zaradenie študijného odboru informačné a sieťové technológie do siete škôl a školských zariadení SR zažiadala Stredná odborná škola Handlová. O súhlas so zaradením študijného odboru autotronik sa uchádzala Stredná odborná škola strojnícka z Bánoviec nad Bebravou. Návrh so zaradením učebného odboru poľnohospodárska výroba predložila aj Stredná odborná škola obchodu a služieb Nové Mesto nad Váhom. Stredná umelecká škola Trenčín prišla s požiadavkou o súhlas k  experimentálnemu overovaniu úplne nového študijného odboru dizajn digitálnych aplikácií.

Členovia Krajskej rady predložené návrhy schválili jednohlasne. Všetky štyri odbory by mali byť zaradené v sieti k 1. septembru 2018. Samotné požiadavky na zaradenie odborov vyplývali predovšetkým z potreby a požiadaviek zamestnávateľov a doterajších skúseností s duálnym vzdelávaním v kraji. Trenčiansky samosprávny kraj je slovenským lídrom v systéme duálneho vzdelávania, do ktorého je v kraji zapojených 12 stredných odborných škôl, viac ako 300 žiakov a 36 zamestnávateľov.

Krajská rada vznikla na právnom základe zákona o odbornom vzdelávaní z roku 2009. Jej hlavnou úlohou je predovšetkým posilniť dôstojnosť odborného vzdelávania, aby prestalo byť druhoradou formou vzdelávania v porovnaní s gymnáziami, a zároveň prispôsobiť odborné vzdelávanie potrebám trhu práce. TSK sa prostredníctvom Krajskej rady snaží operatívnejšie reagovať na potreby podnikateľskej sféry v oblasti vzdelávania v kraji a predchádzať tak situáciám, keď čerství absolventi škôl zostávajú v evidencii úradov práce ako nezamestnaní.

autor: aj

Fotogaléria

IMG_5229
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK