Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Spoznajte krásu rozhľadní a vrchov v okrese Trenčín

Vrchárska koruna Trenčianska (VKT) zavedie milovníkov cyklistiky a turistiky aj do malebných zákutí v okrese Trenčín.

Na Inovec, najvyšší vrch pohoria Považský Inovec, sa dá dostať viacerými trasami. Vedie tam asfaltová cesta aj turistické chodníčky, najčastejšími východiskovými bodmi sú Mníchova Lehota, Selec, prípadne Beckov. Vrchol kopca ja husto zalesnený, nachádza sa na ňom aj novovybudovaná kovová vyhliadka. Juhozápadný svah kopca je vyhlásenou Prírodnou rezerváciou Považský Inovec s najvyšším stupňom ochrany. Kúsok pod vrcholom sa nachádza ďalšia vyhliadka  – Vyhliadka Dr. Bundalu a turistami obľúbená Inovecká chata.

K ďalším „naj“ patrí Kláštor na Skalke, nazývaný tiež Veľká Skalka. Toto najstaršie pútnické miesto na Slovensku tvorí komplex starobylého kláštora, kostol s trojpodlažnou kaplnkou a jaskyňa, ktorá je najstaršou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku. Ku kláštoru vedie krátka niekoľkominútová cesta z parkoviska pod ním. Ku Skalke sa dá dostať aj cestou po novej cyklotrase, ktorá vznikla v rámci projektu „Na bicykli po stopách histórie“.

K vrcholom VKT bol tento rok opäť zaradený aj Klepáč, najvyšší vrch nad kúpeľným mestečkom Trenčianske Teplice. Prístupný je v rámci zrekonštruovaného oddychového náučného chodníka, ktorý začína v kúpeľnom parku a pokračuje miernym stúpaním okolo Jánošíkovej jaskyne. Na jeho vrchole je vybudovaný prístrešok a ohnisko, miestnym ďalekohľadom je možné rozhliadnuť sa po Považí aj hrebeni Bielych Karpát.

V ponuke sú aj dve rozhľadne Trenčianskeho okresu – Malý Jelenec pri Nemšovej (časť Trenčianska Závada) a Dúbravka pri Soblahove. Nedávno postavená rozhľadňa Malý Jelenec je takmer 25 m vysoká drevenná veža, ponúkajúca výhľad na Strážovské vrchy, Vršatecké bradlá, Biele Karpaty aj Považský Inovec, v prípade priaznivého počasia sa dá dovidieť až na Martinské hole. K veži vás privedie lesná cesta vedúca od Gazdovstva Uhliská, obľúbenéj rodinnej farmy a reštaurácie v Trenčianskej Závade.  

Rozhľadňu Dúbravka postavilo z vlastných zdrojov združenie Spolok priateľov Soblahova. Týči sa na lúke nad cintorínom v lokalite Dúbravky – Jalovčina nad obcou Soblahov. Drevená stavba s dvomi vyhliadkovými podlažiami a širokým prístreškom v spodnej časti teší turistov aj cyklistov už od roku 2015. Ponúka výhľad na okolité pohoria Bielych Karpát, Strážovských vrchov aj Považského Inovca, a tiež na priľahlé mestá. K rozhľadni sa najľahšie dostanete z obce Soblahov, po cestičke od cintorína. Privedie vás sem aj červená  turistická alebo cyklistická značka z lesoparku Brezina či obľúbená cyklotrasa vedúca z Trenčína do Selca.

Všetky tohtoročné vrcholy VKT vám postupne predstavujeme v tlačových správach.

autor: sg

Fotogaléria

Považský Inovec. Zdroj:KOCR Trenčín Región, autor Ľuboš Balažovič
Kláštor na Skalke. Zdroj:KOCR Trenčín Región, autor Stanislav Hladký
Vrch Klepáč. Zdroj: KOCR Trenčín Región, autor Valéria Mikovčíková
Malý Jelenec. Zdroj: cestujzamenej.sk
Rozhľadňa Dúbravka. Zdroj: KOCR Trenčín Region
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK