Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Podjavorinské folklórne slávnosti lákajú čoraz viac návštevníkov

Zrekonštruovaný amfiteáter na vrchu Roh nad obcou Lubina opäť ožil tradíciou slovenského folklóru. Na jeho pódiu sa včera v rámci III. ročníka Podjavorinských folklórnych slávností predviedlo približne 15 folklórnych súborov. Kroje, hudba, piesne, zvyky, tance a ľudové nárečia prilákali približne 2 tisícky divákov. Organizátorom slávností bola už tradične obec Lubina v spolupráci s obcou Bzince pod Javorinou a po prvýkrát sa k nim pridalo aj mesto Stará Turá. Pod organizáciu slávností sa podpísalo aj Trenčianske osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Kultúrne podujatie prišiel podporiť aj predseda TSK, Jaroslav Baška. Okrem tradičného daru v podobe bochníka chleba trenčiansky župan do rúk starostu obce Lubina, Martina Beňatinského, odovzdal aj symbolický šek vo výške 1000€. Tými TSK prispel organizátorom na prípravu tohto čoraz obľúbenejšieho kultúrneho podujatia v podjavorinskom regióne. „Osobne veľmi rád počúvam folklór a ako trenčiansky župan môžem povedať, že TSK podporuje folklórne slávnosti, akými sú napríklad aj tieto podjavorinské. Príde sem veľmi veľa ľudí, nielen tých, ktorí chcú vidieť folklór a tanec, ale hlavne veľa folklórnych súborov. Dnes tu vystupuje veľmi veľa mládežníckych folklórnych súborov, čo je podľa môjho názoru veľmi dobré pre zachovanie týchto folklórnych tradícií. Sú súčasťou našej histórie a aj tohto nádherného podjavorinského kraja,“ myslí si trenčiansky župan, Jaroslav Baška.

„Tradičná kultúra ako taká rozvíja medziľudské vzťahy a rovnako aj tento región. Takže si myslím, že založenie takéhoto folklórneho festivalu prináša svoje ovocie,“ priblížil Martin Beňatinský, ktorý sám patrí k folkloristom, pôvod myšlienky organizovať Podjavorinské folklórne slávnosti a dodal: „Ľudia tu môžu vidieť folklórne súbory z kopaničiarskych regiónov; z myjavského a podjavorinského, potom sú tu hostia napr. z Padiny zo Srbska, ale aj zo Selca. Dúfam, že aj do budúcna si budeme vážiť tak, ako naši predkovia, naše tradície, našu kultúru a najmä chlieb so soľou. Soľ predstavujú aj tí, ktorí síce aktívne nevystupujú, no páči sa im naša tradičná kultúra.“

Jaroslav Baška z pozície predsedu TSK ocenil aj aktivitu starostu obce Lubina, ktorý sa zaslúžil o obnovenie amfiteátra na vrchu Roh. Ten sa stal pravidelným miestom konania folklórnych slávností. „Tento amfiteáter bol naozaj v zlom, dezolátnom stave. Podľa mojich informácií sa posledný krát používal v roku 1994, aj to iba jedenkrát do roka pri príležitosti osláv SNP,“ vyzdvihol prácu Martina Beňatinského trenčiansky župan, Jaroslav Baška.

Autor: VR

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK