Trenčianska župa otvorí v pondelok svoje brány už po piatykrát. Na nôtu zahrá všetkým cyklistickým nadšencom a rozbalí narodeninový balíček plný prekvapení

Jeden deň v roku otvára Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) svoje dvere dokorán, a to doslova pre všetkých. Už po piatykrát verejnosť pozýva, aby prišla prostredníctvom celodenného programu nahliadnuť do kompetencií krajskej samosprávy, ale tiež všetkých organizácií v jej pôsobnosti.

Malí i tí skôr narodení už štyri roky zachovávajú priazeň otvoreným dverám TSK. V narodeninovom programe 5. ročníka, ktorý odštartuje v pondelok 1. októbra 2018 o 9.00 h a ponesie sa v duchu cyklistiky, si opäť nájdu to svoje všetky vekové kategórie. Pozvaní ste aj vy!

Remeselné trhovisko poteší srdce nejedného návštevníka

Veľkej obľube, a to nielen počas Dňa otvorených dverí (DOD) TSK, sa teší remeselné trhovisko, ktoré aj tentokrát nájdete pred budovou župného úradu už od skorých ranných hodín. Svoje srdce na dlani na ňom v podobe vlastnoručných výrobkov ponúknu klienti 11 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti župy. Tešiť sa môžete na hačkované a jesenné dekorácie, výšivky, obrazy, výrobky z dreva, keramiky či mydielka a sviečky. Ponúkaný sortiment obohatia aj výrobky šikovných rúk regionálnych remeselníkov. Ak by ste sa chceli trošku zohriať, určite zavítajte do bufetu vo vestibule úradu. Kávu vám v ňom srdečne ponúknu a pripravia klienti Domova sociálnych služieb z Adamovských Kochanoviec.

Deň plný zážitkov a súťaží

Malí návštevníci DOD TSK 2018 budú mať naozaj z čoho vyberať. Pre zvedavých objaviteľov pripravila Hvezdáreň Partizánske priamo na streche 9. poschodia pozorovanie oblohy hvezdárskym ďalekohľadom, a to v čase od 9.30 h do 10.30 h, a tiež od 12.00 h do 13.30 h. Ani tento rok nebudú chýbať aktivity s dobrovoľnými hasičmi v priestore vonkajšieho parkoviska či súťaže a kvízy o vecné ceny. No a ako spomienku na deň strávený v priestoroch Úradu TSK si deti môžu urobiť fotku za volantom modrého autobusu či pri cyklistickej fotostene.

Sviatok všetkých cyklistov

Tak ako sme vopred avizovali v tlačových správach, 5. ročník DOD TSK 2018 poteší najmä športovcov a priaznivcov zdravého životného štýlu. Pripravené sú novinky z oblasti cyklistiky a cyklistickej infraštruktúry v kraji z úst tých najpovolanejších hostí. Priestor dostane čoraz obľúbenejšia Vrchárska koruna Trenčianska či výstava bicyklov z povojnového obdobia súkromného zberateľa z Partizánskeho. Ak ste cyklistickí nadšenci, určite nezmeškajte adrenalínový úvod cyklotrialistu Martina Behra, ktorý odpáli narodeninovú edíciu vo veľkom štýle. Autor víťazného návrhu o nový názov Vážskej cyklotrasy si v tento deň preberie svoju výhru – horský bicykel a odborníci zo župných nemocníc poradia aj to, čo robiť v prípade úrazu na bicykli.

Priestor dostane umenie, kultúra i tvorba regionálnych autorov

Svoju tvorivosť a fantáziu môžu návštevníci DOD TSK 2018 predviesť na terase 2. poschodia, kde aj tento rok nájdu Galériu Miloša Alexandra Bazovského z Trenčína a jej bláznivé maľovanie. Ak si budete chcieť nachvíľu oddýchnúť, zamierte do zasadačky na 3. poschodí, pohodlne sa usaďte na tulivaku a vypočujte si úryvky z tvorby regionálnych autorov – Vladimíra Kulíška a Štefana Gardoňa – Kaštýľskeho. O poschodie nižšie predvedie ukážky textilných techník Hornonitrianske múzeum Prievidza a milovníkov tradícií a ľudovej hudby potešia svojím vystúpením Trombitáši Štefánikovci a Harmoniková akadémia. Mladšie ročníky príde z Považskej Bystrice pozdraviť aj finalista Československej Superstar Jakub Pružinský, ktorého vystúpenie spojené s autogramiádou začne o 13.00 h vo vestibule župného úradu.

Župa na zeleno

O zelených aktivitách Trenčianskej župy sme už napísali veľa, no ak sa chcete pozrieť, ako vyzerá v praxi Zelená škola či projekty podporené z grantu Zelené oči, zavítajte o 11.30 h do priestorov Kongresovej sály Úradu TSK. Súčasťou programu je aj prednáška o ovocinárstve. Viezli ste sa už v elektromobile alebo vyskúšali e-bike? Že nie? Na DOD TSK 2018 budete mať možnosť! Alternatívny spôsob dopravy, ktorý šetrí naše životné prostredie, nájdete už pred vstupom do budovy. O tom, že aj recyklovateľná móda je moderná a štýlová, vás o 11.00 h presvedčia študenti Strednej umeleckej školy Trenčín, ktorí sa predvedú so svojou módnou prehliadkou. V rovnakom čase budú priaznivci zdravotného štýlu cvičiť jogu na terase 9. poschodia s unikátnym výhľadom na mesto Trenčín.

Narodeninová torta, zdravé nápoje i flambované pochúťky

Deň otvorených dverí Trenčianskej župy si určite zapamätajú aj chuťové poháriky všetkých návštevníkov. Veľká narodeninová torta bude dielom Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb z Púchova, ak ju chcete ochutnať, určite nezmeškajte slávnostné otvorenie. Aj tentokrát predvedú svoju šikovnosť študenti SOŠ Jilemnického v Trenčíne, ktorí návštevníkov ponúknu miešanými nealko nápojmiflambované pochúťky pripraví SOŠ obchodu a služieb Prievidza.

Trenčiansky samosprávny kraj srdečne pozýva na 5. ročník Dňa otvorených dverí TSK 2018! Kompletný program nájdete na webovom sídle kraja.

autor: lk