Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Žiadosť o poskytnutie dotácie z rozpočtu TSK

Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

 

 

screen egrant - Dotácie TSK

 

Žiadatelia o poskytnutie dotácie z rozpočtu TSK predkladajú vyplnené žiadosti na základe zverejnenej výzvy na webovom sídle TSK, v termíne od 1. januára najneskôr do 31. marca bežného roka (v prípade zasielania poštou rozhoduje dátum na podacej pečiatke pošty) prostredníctvom domény https://dotacietsk.egrant.sk.

Dotáciu je možné poskytnúť na akciu/projekt, ktorý sa realizuje a ukončuje od 01.01 príslušného rozpočtového roku do 31.12. príslušného rozpočtového roku.

Žiadateľ je povinný pri podávaní žiadosti o poskytnutie dotácie z rozpočtu TSK postupovať v súlade so schváleným Všeobecne záväzným nariadením Trenčianskeho samosprávneho kraja č. 12/2023 o poskytovaní dotácií z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (ďalej len VZN TSK č. 12/2023), účinným od 1. januára 2024.

Oprávnenými žiadateľmi sú:

  • obce a mestá na území TSK v rámci účasti na financovaní spoločných úloh v záujme všestranného rozvoja územia TSK,

  • právnické osoby s právnou subjektivitou alebo na ich nižšie organizačné celky v zmysle Stanov týchto právnických osôb, ktoré majú sídlo podnikania na území TSK alebo vykonávajú činnosť na území TSK, alebo poskytujú služby obyvateľom TSK len na podporu všeobecne prospešných služieb, všeobecne prospešných alebo verejnoprospešných účelov, na podporu podnikania a zamestnanosti,

  • fyzické osoby – podnikateľov, ktorí majú pridelené vlastné identifikačné číslo (IČO), ktorí majú sídlo alebo miesto podnikania na území TSK, alebo ktorí pôsobia, vykonávajú činnosť na území TSK, alebo poskytujú služby obyvateľom TSK len na podporu všeobecne prospešných služieb, všeobecne prospešných alebo verejnoprospešných účelov, na podporu podnikania a zamestnanosti.

  • inú obec, mesto alebo vyšší územný celok, ak ide o poskytnutie pomoci pri likvidácií následkov živelnej pohromy, havárie alebo inej podobnej udalosti na ich území.

 

Obchodné spoločnosti (s.r.o., a. s., iné) nie sú oprávneným žiadateľom v súlade s platným VZN TSK č. 12/2023.

Zároveň upozorňujeme, že za neoprávneného žiadateľa sa považuje žiadateľ, ktorý nevykonáva činnosť viac ako jeden rok odo dňa podania žiadosti.

Prílohy sa zasielajú výlučne elektronicky, prostredníctvom domény https://dotacietsk.egrant.sk. Za správnosť a aktuálnosť príloh zodpovedá štatutár svojim podpisom a pečiatkou (ak ňou disponuje) na každej prílohe osobitne:

1. originál alebo overenú kópiu dokladu o vzniku žiadateľa (ku dňu podania žiadosti nie starší ako 3 mesiace) - výpis z príslušného registra. Rozpočtová a príspevková organizácia predkladá potvrdenie od zriaďovateľa o existencii a právnej subjektivite a kópiu zriaďovacej listiny,

Poznámka: Ak je žiadateľom občianske združenie, nadácia, nezisková organizácia, organizácia s medzinárodným prvkom, iná organizácia (napr.: DHZ, JDS, SZZP) zapísaná v príslušnom registri pod svojim zriaďovateľom, právnická osoba,  fyzická osoba – podnikateľ alebo obec a mesto doklad nepredkladá.

2. doklad preukazujúci oprávnené osoby konať v mene žiadateľa (kópiu platných stanov alebo štatútu vrátane dodatkov, zápisnice z voľby štatutárneho zástupcu, kópiu menovania alebo poverenia štatutára),

Poznámka: Ak z výpisu príslušného registra alebo potvrdenia od zriaďovateľa je zrejmý štatutárny zástupca a jeho vykonávaná funkcia, žiadateľ predkladá len kópiu platných stanov alebo štatútu vrátane dodatkov.

3. aktuálne potvrdenie o zriadení bankového účtu, resp. kópiu aktuálneho výpisu bankového účtu, na ktorom musí byť ako vlastník účtu uvedený žiadateľ a číslo účtu v tvare IBAN (nie starší ako 3 mesiace).

 

Elektronický formulár TSK (bez nutnosti použitia eID - elektronického občianskeho preukazu)

Tento formulár uľahčuje vyplnenie žiadosti a zároveň nevyžaduje použitie eID. Po vyplnení a elektronickom odoslaní formulára je potrebné ho vytlačiť, podpísať a zaslať poštou alebo doručiť do podateľne Úradu TSK. Ak žiadosť nebude doručená na podateľňu TSK, nebude akceptovaná.

Elektronický formulár na vyplnenie

Formulár s použitím eID cez ÚPVS momentálne nefunguje.

Doplňujúce informácie

Rozhodovanie o dotácii podľa požadovanej výšky:

  • o dotácii do 1.500,- eur vrátane rozhoduje predseda TSK,
  • o dotácii nad túto čiastku do 4.050,- eur vrátane rozhoduje pracovná skupina menovaná predsedom TSK a schvaľuje ju predseda TSK.

Maximálna výška poskytnutej dotácie žiadateľovi je:

  • 50 % z celkového rozpočtu akcie/projektu, resp. 50 % zo skutočných vynaložených výdavkov na akciu/projekt, maximálne však do výšky 4 050,- eur,
  • 80 % z celkového rozpočtu akcie/projektu, resp. 80 % zo skutočných vynaložených výdavkov na akciu/projekt, maximálne však do výšky 4 050,- eur pre žiadateľa, ktorý žiada o dotáciu na:
    • účel zdravotno - humanitárnej starostlivosti,
    • voľnočasové, vzdelávacie, športové, kultúrne, sociálne aktivity zamerané výlučne na deti a mládež.

 

Hodnotiace kritériá

V rámci hodnotenia budú žiadostiam pridelené body podľa nasledovných kritérií:  

  • kvalita predloženej žiadosti (zrozumiteľnosť, prehľadnosť, výstižnosť, jasne formulovaný cieľ akcie/projektu),
  • originalita predloženého projektu (jedinečnosť, inovatívnosť, mimoriadnosť),
  • prínos akcie/projektu pre Trenčiansky samosprávny kraj, 
  • finančná stránka akcie/projektu - primeranosť, oprávnenosť a efektívnosť žiadaných finančných prostriedkov vzhľadom k plánovaným činnostiam, cieľovej skupine, počtu zapojených účastníkov a náročnosti akcie/projektu, 
  • udržateľnosť akcie/projektu - tradícia podujatia, jeho obľúbenosť a potenciál do budúcnosti, predpoklad rozvoja nových aktivít a taktiež šírenie dobrého mena TSK. 

 

Doba udržateľnosti (schopnosti efektov, výsledkov a dopadov akcie/projektu pretrvať po ukončení financovania) je stanovená na minimálne 2 roky.

Dotácia môže byť poskytnutá tomu istému žiadateľovi len jedenkrát v kalendárnom roku. Žiadosť o poskytnutie dotácie podaná na rovnakú akciu/projekt vo viacerých dotačných schémach TSK bude vyradená.

Ak žiadateľ do 30 dní odo dňa vyzvania zmluvu nepodpíše stráca nárok na poskytnutú dotáciu z rozpočtu TSK.

V prípade zmeny termínu realizácie akcie/projektu z objektívnych dôvodov (napr. nepriaznivé počasie, dôvody na strane dodávateľa, zhotoviteľa a pod.) je možné dodatkom k zmluve zmeniť lehotu v príslušnom kalendárnom roku, v ktorej možno použiť dotáciu a súvisiace ustanovenia zmluvy. O uzatvorenie dodatku je príjemca povinný požiadať písomne bezodkladne, najneskôr však do 5 pracovných dní po tom, ako sa dozvedel, že termín akcie/projektu nebude dodržaný.

Zmena účelu akcie/projektu nie je prípustná!

Dotáciu nie je možné poskytnúť na:

  • úhradu kapitálových výdavkov, t. j. hmotný majetok presahujúci obstarávaciu cenu 1 700 eur, nehmotný majetok investičného alebo neinvestičného charakteru (napr. výkopové zemné práce, betonáž, výsadba ovocných stromov za účelom zisku, rekonštrukcie investičného charakteru, projektová dokumentácia, rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky, vytvorenie aplikácie, softvéry, licencie, a pod.),
  • úhradu miezd, platov a odmien, vrátane odvodov (napr. z pracovnoprávnych vzťahov a z dohôd a o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru),
  • nákup alkoholických a tabakových výrobkov, stravy, občerstvenia, zvierat,
  • refundáciu bežných výdavkov uhradených v predchádzajúcich rozpočtových rokov,
  • úhrada záväzkov bežných výdavkov z predchádzajúcich rozpočtových rokov,
  • splácanie úverov a úrokov z poskytnutých úverov,
  • úhradu nákladov na cestovné a stravné (netýka sa prepravného alebo dopravy vyúčtovaných na základe faktúry),
  • úhrada daní vrátane DPH, ak je žiadateľ o dotáciu platcom DPH,
  • úhrada bankových, správnych, súdnych, poštových a manipulačných poplatkov (napr. balné),
  • honoráre pre organizátorov akcie/projektu, mzdy a odmeny pre rozhodcov,
  • prevádzkové a režijné náklady spojené s pravidelne sa opakujúcimi bežnými aktivitami žiadateľa (mesačne sa opakujúce platby za prenájmy, energie, PHM),
  • náklady, ktoré sa nedajú preukázať účtovnými dokladmi,
  • nie je možné kombinovať bežné výdavky a kapitálové výdavky,
  • úhrada iných záväzkov nesúvisiacich s akciou/projektom

 

Propagácia

Prijímateľ dotácie je povinný v príslušných propagačných materiáloch, na oficiálnej webovej stránke, na všetkých pozvánkach a ostatných tlačovinách určených k danému projektu a na dobre viditeľnom mieste v priestoroch, kde sa projekt bude realizovať, uviesť: „Realizované s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja“.

Všetky informácie o používaní Erbu TSK vrátane Grafického dizajnu manuálu TSK – publicita.

 

Kontaktné osoby:

Ing. Mária Cyprianová Fabušová

maria.cyprianova_fabusova@tsk.sk

tel. č.: 032 / 6555 620

 

Mgr. Tomáš Vlčko

tomas.vlcko@tsk.sk

tel. č.: 032 / 6555 611

 

Ing. Ema Orosová

ema.orosova@tsk.sk

tel. č.: 032 / 6555 730

Garant / odbor

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK