Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Takmer stovku odborných zamestnancov zariadení sociálnych služieb a špeciálnych škôl prilákal seminár na tému „autizmus“

Prejavy a sociálne potreby ľudí postihnutých pervazívnou vývinovou poruchou – autizmom boli témou odborného seminára, ktorý zorganizovalo Oddelenie sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (ÚTSK). Seminár tiež otvoril priestor pre výmenu skúseností a poznatkov z oblasti práce s autistami.

Trenčiansky samosprávny kraj je prvým krajom, ktorý z vlastných zdrojov (v celkovej hodnote 1,6 mil. eur) postavil moderné špecializované zariadenie pre ľudí s diagnózou autizmus po ukončení povinnej školskej dochádzky. Vybudovaním zariadenia s kapacitou 30 miest sa uzatvoril kruh komplexnej starostlivosti o ľudí s touto diagnózou na území Trenčianskeho kraja. Snahou župy je tiež zvýšiť povedomie o autizme a vytvoriť priestor pre získanie nových skúseností a poznatkov z tejto oblasti. Cieľovou skupinou sú odborní zamestnanci zariadení sociálnych služieb, ktoré má kraj vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti či špeciálnych škôl v rámci celého kraja, ktoré s autistickými deťmi pracujú. Ľudia s diagnózou autizmus sa nachádzajú takmer v každom zariadení sociálnych služieb, ktoré nie sú úzko špecializované na túto diagnózu. Z tohto dôvodu je potrebné, aby aj zamestnanci, ktorí sú v priamom kontakte s autistickými ľuďmi, získali informácie a vedomosti nevyhnutné k tomu, aby bola v zariadeniach poskytovaná služba na veľmi profesionálnej úrovni,” vysvetlila Elena Nekorancová, poverená riadením Oddelenia sociálnej pomoci ÚTSK.

V kongresovej sále Úradu TSK sa v piatok 3. novembra 2017 stretli odborní zamestnanci zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, špeciálnych škôl z Trenčianskeho kraja či neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Pred takmer stovkou účastníkov seminár otvoril úvodným slovom predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Je veľmi dôležité, aby sme sa v Trenčianskom kraji témou autizmus zaoberali v širšej miere. Pevne verím, že každý, kto sa rozhodol prísť na tento seminár si z neho odnesie cenné rady a poznatky od odborníkov, ktorý sa s autizmom stretávajú pri výkone svojho povolania takmer denne,“ povedal trenčiansky župan.

So svojimi odbornými vedomosťami, názormi, ale aj skúsenosťami a poznatkami sa prišli podeliť lekári, psychológ a špeciálny pedagóg, ktorí sa problematike autizmu venujú či už na vedeckej alebo praktickej úrovni. S témou „Poruchy autistického spektra v detskom veku“ ako prvý vystúpil prednosta a primár Kliniky pediatrie a neonatológie Fakultnej nemocnice v Trenčíne Pavol Šimurka. Za rečníckym pultom ho vystriedala Katarína Babinská z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, ktorá svoje vystúpenie venovala problematike výživy a tráviacich ťažkostí pri autizme.  Očami ambulatného psychiatra priblížila účastníkom seminára poruchy autistického centra Helena Žiačiková. Po krátkej prestávke seminár pokračoval príspevkom Simony Hrenákovej na tému „Deti s pervazívnymi vývinovými poruchami v detskom psychiatrickom stacionári“ a v programe vystúpila aj Helena Vlnková z Občianskeho združenia AUTIS, ktoré sa špecializuje na pomoc deťom s autizmom a ich rodinám. Svoj čas za rečníckym pultom využila, aby porozprávala o odbúravaní mýtov o autizme. „Pri tejto téme chcem využiť svoje skúsenosti matky 10-ročného syna s autizmom a zároveň aj špeciálneho pedagóga, ktorý s týmito deťmi pracuje už šesť rokov,“ povedala zástupkyňa Občianskeho združenia AUTIS.

Autizmus, ktorým trpí približne 67 miliónov ľudí na celom svete, je vývinovou poruchou, ktorá ovplyvňuje sociálne vzťahy, záujmy i predstavy. Podľa najnovších prieskumov je jedno zo 45 detí vo veku od 3 do 17 rokov dieťa s poruchou autistického spektra. Diagnostika je síce možná už v ranom detstve, no jeho ekonomické a sociálne dopady, ktoré má na človeka, sa v plnej miere prejavia až u dospelých ľudí. Zachytiť túto diagnózu by mal práve detský lekár, dôležitú úlohu zohráva aj psychológ. Na Slovensku sa autizmus dotýka asi 0,5% populácie.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK