Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

V zavádzaní systému duálneho vzdelávania ide Trenčiansky samosprávny kraj ostatným župám príkladom

Odbornú konferenciu s názvom „Získať zamestnanca je dnes úspech, ale získať kvalifikovaného zamestnanca je jackpot! Prečo školy vzdelávajú pre úrady práce?,“ ktorá sa zaoberala predovšetkým problémom zamestnávateľov so získavaním kvalifikovaných zamestnancov, zorganizovala v priestoroch vládneho hotela Bôrik Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR). 

Na otváracej panelovej diskusii, ktorú moderoval prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský, spolu vystúpili minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška, predseda Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania Jaroslav Holeček a člen predstavenstva a obchodný riaditeľ Združenia spoločností NN Group na Slovensku Jan Zápotočný.

Jaroslav Baška zhodnotil problematiku prepojenia vzdelania s praxou a skúsenosti so systémom duálneho vzdelávania v kraji. TSK vyvíja v tomto smere nemalé úsilie. Župan prítomných hostí informoval o viacerých iniciatívach a opatreniach kraja, akými sú napr. každoročná optimalizácia siete stredných škôl a siete študijných a učebných odborov; uzatváranie memoránd o spolupráci medzi strednými odbornými školami (SOŠ), regionálnymi zamestnávateľmi a profesijnými organizáciami; zriaďovanie a podpora centier odborného vzdelávania a prípravy; spustenie unikátneho projektu „Hrdina remesla“ alebo podpora polytechnického vyučovania na základných školách. „Je dôležité, aby sa stredným odborným školám nekrátil mzdový normatív na žiakov zapojených do systému duálneho vzdelávania, ale naopak, aby sa daná suma navyšovala, čo by viedlo k vyššej motivácii. Druhou dôležitou vecou je systém výchovných a kariérnych poradcov na základných a stredných školách, ktorí musia pracovať nie len s deťmi, ale i rodičmi,“ apeloval trenčiansky župan Baška.

Trenčiansky samosprávny kraj je lídrom v systéme duálneho vzdelávania, do ktorého je v kraji v tomto školskom roku zapojených 12 stredných odborných škôl, 36 zamestnávateľov a 303 žiakov. Tieto čísla predstavujú takmer 22% z celkového počtu 1393 žiakov, resp. 23,5% z celkového počtu 51 stredných odborných škôl zapojených do systému v celonárodnom merítku. TSK však vo svojej snahe nepoľavuje a má naďalej ambíciu ísť ostatným župám príkladom, keď pre školský rok 2017/2018 ponúkajú zamestnávatelia zapojení do systému duálneho vzdelávania žiakom predbežne viac ako 500 voľných miest. Župa dokonca od nového školského roka plánuje do systému duálneho vzdelávania zapojiť všetky stredné odborné školy vo svojej pôsobnosti.

autor: aj

Fotogaléria

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK