Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Klientom DSS Adamovské Kochanovce sú postupne vytvárané podmienky pre nezávislý a slobodný život

Domov sociálnych služieb (DSS) Adamovské Kochanoce v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa postupne zapája do pilotného programu deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb z dielne Trenčianskej župy. Hlavnou myšlienkou pripravovaného projektu je vytvoriť a zabezpečiť klientom DSS podmienky pre nezávislý a slobodný život.

Deinštitucionalizácia zariadení sociálnych služieb zatiaľ nepatrí medzi najrozšírenejšie formy starostlivosti o ľudí s rôznymi druhmi zdravotného postihnutia. Na príkladoch zo zahraničia sa ale môžeme presvedčiť, že čiastočné osamostatnenie sa klienta značne prispieva k jeho zaradeniu do bežného života. Výsledkom deinštitucionalizácie majú byť adekvátne podmienky pre nezávislý a slobodný život prijímateľov sociálnych služieb v prirodzenom prostredí komunity. V súčasnosti je to celosvetový trend, v rámci ktorého sa systematicky odstraňujú dôsledky modelu inštitucionálnej izolácie ľudí odkázaných na pomoc a starostlivosť v špecializovaných zariadeniach. „Klienti si vďaka životu v alokovaných priestoroch uvedomujú, že môžu žiť ako obyčajní bežní ľudia. Dokážu si sami navariť, napiecť i oprať. Sú to činnosti, ktoré predtým neovládali a my sme radi, že sme im k tomuto životu mohli pomôcť,“ uviedla Michaela Pavlúsková, riaditeľka ZSS Vsetín na margo zabehnutého procesu deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb v Českej republike.

Tri z piatich špecifických rodinných domov už majú svoje miesto

Pilotným projektom v rámci Trenčianskej župy je deinštitucionalizácia DSS Adamovské Kochanovce. Ten dnes sídli v priestoroch barokového kaštieľa z roku 1760, ktorý sa od roku 1962 začal profilovať ako zariadenie sociálnych služieb. Aktuálne sú v ňom ubytovaní klienti odkázaní na celoročnú starostlivosť. Jeho obyvatelia by sa mali presťahovať do piatich špecifických rodinných domov v blízkosti spoločenskej komunity, v ktorých budú môcť voľne žiť a dokázať, že sa o seba vedia postarať aj napriek zdravotnému znevýhodneniu. „Ide o výstavbu piatich rodinných domov s dvoma bytovými jednotkami, pričom kapacita jednej komunitnej domácnosti bude šesť klientov. Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia nevyužívanej budovy bývalého internátu Strednej zdravotníckej školy v Trenčíne, v ktorej plánujeme zriadiť Centrum denných aktivít, kde budú prijímateľom sociálnych služieb poskytované nové služby ambulantnou formou,“ uviedla Ivana Čarnogurská z Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK a manažérka projektu deinštitucionalizácie DSS Adamovské Kochanovce.

Rodinné domy vybuduje župa na pozemkoch v blízkosti obcí Mníchová Lehota, Chocholná – Velčice a mesta Trenčín. „V súčasnosti má Trenčiansky samosprávny kraj z plánovaných piatich lokalít vo vlastníctve tri stavebné pozemky. Zároveň prebiehajú práce na projektovej dokumentácii pre výstavbu rodinných domov a rekonštrukcie budovy pre Centrum denných aktivít,“ dodala Čarnogurská. DSS Adamovské Kochanovce aktuálne pripravuje žiadosť o nenávratný finančný príspevok z eurofondov, vďaka ktorému bude môcť prejsť k realizačnej časti projektu a presťahovať klientov do nových komunitných objektov.Trenčiansky samosprávny kraj stále hľadá chýbajúce dva pozemky vo vhodných lokalitách, ktoré budú vyhovovať podmienkam projektu z hľadiska väzieb klientov, potrebnej občianskej vybavenosti a dopravnej dostupnosti.

Na seminári k národnému projektu deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb sa hovorilo o začlenení prijímateľov sociálnych služieb do pracovného života

Informačný seminár z dielne Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky sa uskutočnil v pondelok 17. decembra 2018 v krajskom meste Trenčín. Diskutovalo sa na témy z oblasti aktivizácie a pracovného začlenenia klientov zariadení sociálnych služieb i o návrhu objektov a komunitných bývaní. „Kľúčovým nástrojom pre prípravu klientov na samostatný život bolo z nášho pohľadu otvorenie pracovno-terapeutických dielní v priestoroch nášho zariadenia. Neskôr sa nám podarilo otvoriť kaviareň, ktorá je chránenou dielňou a sídli v Trenčíne. V nej pracujú štyria klienti a tri pracovné asistentky,“ povedala riaditeľka DSS Adamovské Kochanovce Jana Pondušová.

„Zariadenia sociálnych služieb sú často situované do priestorov, ktoré pôvodne neboli pripravené na poskytovanie sociálnej pomoci. Sú to napríklad kaštiele, ktoré sú excentricky umiestnené od komunity. Dnes je veľa dôvodov na to, aby sme začali tento systém meniť. Slovenská republika ratifikovala Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím, v ktorom sa hovorí o práve na nezávislý život aj pre ľudí so zdravotným postihnutím. V priestoroch, ktoré majú tradičnú inštitučno-organizačnú kultúru to nie je možné. Národný projekt deinštitucionalizácie zariadení sociálnych služieb má poskytovateľom sociálnej starostlivosti umožniť potrebnú zmenu a klientov začleniť do komunity,“ uviedol počas informačného seminára Slavomír Krupa z Rady pre poradenstvo v sociálnej práci. Za TSK sa ho zúčastnila aj vedúca Oddelenia sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja Elena Nekorancová. Nechýbali ani zástupcovia zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK.

autor: lb

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK