Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Rok 2018 bude v Trenčianskom kraji rokom veľkých zmien

V roku 2017 sa Trenčianskemu samosprávnemu kraju mnohými úspešnými projektmi podarilo zlepšiť a skvalitniť život obyvateľov regiónu. V nastolenom trende župa plánuje pokračovať aj v roku 2018; viac financií investuje do ciest, modernizuje nemocnice a zvyšuje kvalitu stredného školstva. Rok plný zmien neminie ani Trenčiansky hrad.

2017: Dve veľké novinky v sociálnej oblasti

V oblasti sociálnej pomoci Trenčianska župa výstavbou prvého krajského špecializovaného zariadenia pre ľudí s diagnózou autizmus v krajskom meste vyšla v ústrety požiadavkám obyvateľov, ktorí na potrebu vzniku takéhoto zariadenia s celoročnou starostlivosťou o ľudí s autizmom po ukončení povinnej školskej dochádzky apelovali dlhodobo. Pozitívom je aj spustenie služby včasnej intervencie v CSS Domino v Prievidzi, v ktorom od marca uplynulého roku poskytujú v zariadení i v teréne odbornú pomoc rodinám s hendikepovanými deťmi. Aby sa mal stále kto starať o ľudí, ktorí starostlivosť a opateru vyžadujú, aj v roku 2017 TSK pokračoval vo zvyšovaní miezd pre zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb aj nad rámec kolektívnej zmluvy a urobí tak aj v roku 2018, a to až o 50€ k mesačnej odmene zamestnanca.

 

2017: Najväčšia župná investícia vôbec smerovala do zdravotníctva

Jednou z najväčších investícií v rámci župného rozpočtu vôbec je viac ako 13 miliónová rekonštrukcia chátrajúceho monobloku operačných sál a inžinierskych sietí v bojnickej nemocnici. Jeho rekonštrukcia začala v marci minulého roku a už teraz je prvá časť monobloku k dispozícii lekárom. „Obyvatelia hornej Nitry si zaslúžia kvalitnú zdravotnú starostlivosť, a tú, verím, dostanú nielen vďaka najmodernejším 9 operačným sálam, ale napr. aj modernému CT prístroju, ktorý v nemocnici pribudol,“ komentoval ďalšiu minuloročnú miliónovú investíciou do Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach trenčiansky župan Jaroslav Baška na pondelkovej tlačovej konferencii. V myjavskej nemocnici TSK pacientov odľahčil od dlhého čakania na mamografické vyšetrenie zakúpením nového mamografu i digitálneho röntgenu, v považskobystrickej nemocnici sa aktuálne dokončuje rekonštrukcia bývalého kožného oddelenia na veľmi potrebné geriatrické oddelenie. V troch župných nemocniciach sa zaviedlo elektronické objednávanie sa u lekára, ktoré župa plánuje rozšíriť medzi ešte viac poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

 

2017/2018: Vážska cyklotrasa sa z plánov premieňa na realitu

Trenčiansky samosprávny kraj sa rozhodol vydať cestou budovania samostatných, segregovaných cyklotrás, ktoré sú pre cyklistov a turistov ako atraktívnejšie, tak aj bezpečnejšie. „Najväčším reprezentantom tohto zámeru je 100 km dlhá Vážska cyklomagistrála. Rok 2017 bol prelomovým práve v tom, že v novembri sme začali stavať jej prvé kilometre na úseku Horná Streda - Nové Mesto nad Váhom. Tento úsek by mal byť cyklistom k dispozícii už na nadchádzajúcu cyklistickú sezónu. Na spadnutie je už výstavba cyklotrasy medzi mestom Púchov a Kúpeľmi Nimnica, ako aj medzi Trenčianskym hradom a hradom Brumov, resp. hranicou Slovenskej republiky s Českou,“ dodal župan s tým, že po týchto cyklotrasách by sa cyklisti mali previezť už v priebehu tohto roka.  

 

2017/2018: Lepšie podmienky na vzdelávanie i šport

Vpred sa v roku 2017 pohlo aj stredné školstvo. Každé jedno zo župných 11 gymnázií už využíva zrekonštruované prírodovedné laboratóriá a žiaci až 9 stredných škôl športujú na nových multifunkčných ihriskách, ktoré im kraj pri školách postavil. Tento rok k nim pribudnú ešte dve ihriská. „Najväčšou novinkou v oblasti športovania mladých je však jednoznačne telocvičňa s parametrami športovej haly, ktorú sme v septembri uplynulého roka začali stavať pri Športovom gymnáziu v Trenčíne. Táto športová škola fungovala neuveriteľných 30 rokov bez vlastnej telocvične, preto som veľmi rád, že sme jej výstavbu dokázali vďaka uvážlivému hospodáreniu vystavať z vlastných zdrojov. K dispozícii pre prvých športovcov by mala byť v júni tohto roka,“ pripomenul jednu z top investícií uplynulého roka predseda samosprávneho kraja.

 

Už tretím rokom po sebe si TSK udržal pozíciu lídra v systéme duálneho vzdelávania, do ktorého sa zapojili všetky župné stredné odborné školy. Zásluhu na tom má aj projekt Hrdina remesla a podpora polytechnizácie už na základných školách, v rámci ktorej Trenčianska župa deťom na základných školách zo svojho rozpočtu zakúpila notebooky spolu s programovateľnými stavebnicami alebo pracovným náradím. „Veľké plány máme aj so stredoškolským campusom v Trenčíne v Zámostí. Ako zriaďovateľovi SOŠ stavebnej v Trenčíne sa nám podarilo na jej komplexnú obnovu získať finančné prostriedky z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Budova tak bude nielen na prvý pohľad atraktívnejšia a komfortnejšia pre žiakov a pedagógov, ale bude aj ekonomicky úspornejšia,“ informoval ďalej župan Baška. V rámci rekonštrukcie sa súčasťou zrekonštruovanej budovy školy stanú také pokrokové prvky, ako je rekuperácia, inteligentné osvetlenie či fotovoltaika (v rámci tohto programu TSK rovnako uspel aj v žiadosti o nenávratný finančný príspevok na Zníženie energetickej náročnosti školy Obchodná akadémia Prievidza). V stredoškolskom campuse v Zámostí už rastie spomínaná športová hala pre Športové gymnázium v Trenčíne, plánovaný je aj malý hokejový štadión, rekonštrukcia budovy internátu Športového gymnázia i budovy Strednej umeleckej školy.

2017/2018: Bezpečnejšie cesty i priechody pre chodcov

Do ciest TSK v roku 2017 investoval historicky najviac. Za 5 mil. € kraj opravil bezmála 50 km cestných komunikácií II. a III. triedy. Cestná infraštruktúra a oblasť dopravy ostáva prioritou aj v roku 2018. Až neuveriteľných 50% kapitálových výdavkov kraja smeruje práve do tejto oblasti. „Do zlepšenia stavu cestnej infraštruktúry investujeme ešte viac ako v uplynulom roku. Úspešní sme boli aj v čerpaní eurofondov, z ktorých by k nám tento rok malo prúdiť 17,6 mil. € na rekonštrukciu až 4 úsekov vyťažených cestných komunikácií.  Rovnako sa aj tento rok zameriame na investície do priechodov pre chodcov,“ komentovala tému dopravnej infraštruktúry hlava samosprávneho kraja. Až 43 priechodov pre chodcov v kraji prešlo v roku 2017 úpravou, aby sa stali bezpečnejšími pre chodcov a viditeľnejšími pre vodičov, pokračovať v úpravách sa bude aj v tomto roku. TSK aj naďalej skvalitňuje cestovanie prímestskou autobusovou dopravou, minulý rok sa pre SAD Trenčín prvýkrát zakúpili okrem štandardných aj nízkopodlažné autobusy.

 

2017/2018: Tretím rokom Zelenou župou

Snáď najvýnimočnejším a zároveň veľmi prospešným je projekt Zelená župa. Aj v jeho prípade má TSK za rok 2017 niekoľko konkrétnych noviniek. Okrem už spomínaného budovania prvých kilometrov cyklotrás, spustenia novej služby cykloautobusov či ekologizácie dopravy v podobe integrovania prímestskej autobusovej dopravy do funkcie mestskej dopravy na území krajského mesta sú to aj ďalšie míľniky.  V rámci podpory elektromobility nové moderné vozidlá s elektrickým pohonom úrad nielen využíva, ale na podporu rozvoja tohto fenoménu v Považskej Bystrici vybudoval verejnú rýchlonabíjaciu stanicu, rovnaké plánuje uviesť do prevádzky v prvej polovici tohto roka aj v Starej Turej a v Prievidzi.

 

2017: Ocenenie za prácu prišlo aj zvonka

V uplynulom roku Trenčiansku župu za otvorenú a zodpovednú prácu ocenili aj externí hodnotitelia. „Stali sme sa najtransparentnejšou župou, ktorá sa z poslednej priečky prebojovala rovno na prvú s nezanedbateľným náskokom. Sme župou, ktorá dokázala najviac zlepšiť svoje finančné zdravie, ako aj župou, ktorá bola ocenená za svoj zodpovedný prístup k prírode i spoločnosti. Obyvateľom poskytujeme informácie aj prostredníctvom webového sídla, ktoré bolo ohodnotené ako druhé najlepšie spomedzi samosprávnych krajov,“ prezradil ďalej župan Baška s tým, že župa sa nebála pustiť ani do nových platforiem, akými je napríklad Participatívny komunitný rozpočet. Ten aj tento rok už po druhýkrát umožní verejnosti rozhodnúť o tom, akým spôsobom sa použije 99 tis. € zo župnej kasy.

 

Rok 2018 bude v Trenčianskom kraji plný stavebného ruchu a veľkých zmien

Priority TSK na rok 2018 sú jednoznačne stanovené: sú nimi zdravotníctvo a sociálna pomoc, školstvo a doprava. Investície do opráv ciest II. a III. triedy plánuje TSK zvyšovať každoročne. „V tomto roku bude TSK v tom dobrom slova zmysle rozkopaný. Budú sa rekonštruovať nielen cesty, ale aj stredné školy, dva veľké projekty zasiahnu aj Trenčiansky hrad. V považskobystrickej nemocnici cez leto zrekonštruujeme kuchyňu s jedálňou a pôrodnícku sálu, zrekonštruuje ÁRO, ako aj jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS). V bojnickej nemocnici pribudne centrálne ÁRO a na internom oddelení nová JIS, myjavskú nemocnicu vybavíme modernejšími prístrojmi. V ďalších rokoch plánujeme investovať do prístrojového vybavenia, v NsP Považská Bystrica chceme zrekonštruovať operačné sály a v bojnickej nemocnici vybudovať urgentný príjem,“ prezradil plány do budúcna úradujúci župan.

2018: Nový systém kvality na stredných školách i nové sociálne služby

V rámci poskytovania sociálnej pomoci župa plánuje zazmluvniť nové služby, či už pôjde o útulok pre týrané ženy LUNA v Trenčíne, Centrum včasnej intervencie v Soblahove či viac finančných prostriedkov pre tlmočníkov pre nepočujúcich. Zariadenia sociálnej starostlivosti kraj plánuje v prospech kvality života ich obyvateľov naďalej debariérizovať a niektoré z nich zapojiť do procesu deinštitucionalizácie.  „V školstve sa chceme zamerať na veľký projekt HOM; teda hodnotenie, odmeňovanie, motivácia. Na našich stredných školách chceme zvyšovať kvalitu, pokračovať v úspešnom trende v duálnom vzdelávaní a zapojiť doň viac firiem i žiakov,“ dodal na záver k téme župných plánov predseda TSK Jaroslav Baška.

2018: Rok veľkých zmien pre Trenčiansky hrad

Aj v oblasti kultúry je TSK úspešným žiadateľom o nenávratný finančný príspevok na medzinárodný  projekt TreBuChet. V rámci tohto projektu by mal byť Trenčiansky hrad verejnosti už v roku 2018 sprístupnený aj zo svojho južného opevnenia, ktoré prejde rekonštrukciou. Vďaka tomu sa ľuďom ponúkne možnosť navštíviť aj tie časti hradu, ktoré boli doteraz verejnosti neprístupné. Na sprístupnenie južného opevnenia bude nadväzovať vybudovanie tematického náučného chodníka, ako prístupová cesta k južnému opevneniu. Hrad v roku 2018 však čaká mnoho ďalších zmien, či už pôjde o dlho očakávanú rekonštrukciu tzv. budovy skleníka a ďalšie investičné akcie, ktoré hrad spravia pre turistov ešte lákavejším. Po novom sa na hrad bude dať dostať aj po novej cyklotrase, ktorú kraj v tomto roku začne vďaka príspevku z európskych fondov budovať už v tomto roku. Urobí tak v rámci projektu Na bicykli po stopách histórie, ktorý by mal Trenčiansky hrad v budúcnosti cyklotrasou prepojiť až s českým hradom Brumov – Bylnice.

autor: vr
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK