Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Ako sa TSK menil na Zelenú župu v roku 2016?

Projekt Zelená župa rozbehol Trenčiansky samosprávny kraj ešte v roku 2015. Jeho hlavným cieľom sa stala ochrana životného prostredia. Odvtedy TSK realizoval niekoľko aktivít, aby vytýčený cieľ splnil.

Rok 2016 v znamení Zelenej župy

Na území TSK sa dnes nachádzajú 2 jedinečné certifikované školské prírodné záhrady v školských areáloch na Spojenej škole internátnej v Trenčíne a na Strednej odbornej škole v Pruskom v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. „Prírodné záhrady plnia dôležitú úlohu v kvalite životného prostredia nielen ľudí, ale aj rastlín a živočíchov. Prispievajú tiež k zachovaniu vedomostí z tradičného hospodárenia, ktoré sú blízke prírode,“ uviedol projektový manažér projektu Zelená župa Martin Macíček. Stredná odborná škola Pruské sa po zisku certifikátu Prírodnej záhrady začala intenzívne pripravovať na získanie plakety vzorovej prírodnej záhrady, ktorá je ďalším z certifikátov. „TSK pozitívne vníma myšlienku budovania prírodných záhrad na území kraja a v rámci projektu Zelená župa hľadá vhodné možnosti ich podpory,“ dodal. 

Tretí ročník Dňa otvorených dverí na Úrade TSK sa tiež niesol v znamení Zelenej župy. Trenčiansky župan Jaroslav Baška otvoril Deň otvorených dverí symbolickým zasadením cédra pred budovou Úradu. Návštevníci DOD si mohli v priestoroch Úradu TSK vyskúšať jazdu na elektrobicykloch a elektromobiloch. Myšlienku Zelenej župy potvrdili svojou účasťou na Dni otvorených dverí aj futbalisti AS Trenčín. Na Úrade sa v rámci Dňa otvorených dverí uskutočnila aj veľká debata predstaviteľov Úradu TSK a odborníkov z oblasti environmentalistiky pri okrúhlom stole na tému Zelenej župy, ktorá spolu s takmer tridsiatkou vystavovateľov priblížila aktivity Zelenej župy.

V rámci projektu Zelená župa prispel kraj v roku 2016 zo svojho rozpočtu aj na nákup 30 autobusov pre SAD Trenčín a 30 autobusov pre SAD Prievidza. Tie jazdia po krajských cestách v prípade SAD Prievidza od júna minulého roka a v prípade SAD Trenčín od novembra roku 2016. Nové autobusy práve využívaním modernejších ekologických motorov výrazne šetria životné prostredie, čím spĺňajú najprísnejšie európske normy. V rozširovaní vozového parku oboch prepravcov o modré ekologickejšie autobusy bude župa pokračovať aj tento rok.

Jedným z cieľov Zelenej župy je aj znižovanie energetickej náročnosti budov v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK. Za týmto účelom pristúpil TSK v roku 2016 k rekonštrukcii 5 objektov. K zvýšeniu energetickej efektívnosti prišlo v Centre sociálnych služieb Lipa v Kostolnej – Záriečí a v pavilóne pracovnej terapie v Domove sociálnych služieb v Zemianskom Podhradí. V Centre sociálnych služieb v Chmelinci sa minulý rok realizovala 1. etapa energetickej úspory budovy a pristúpilo sa aj k úprave lódžií. Znižovania energetickej náročnosti sa v roku 2016 dočkala tiež budova Strednej odbornej školy v Partizánskom a telocvičňa Strednej odbornej školy strojníckej v Bánovciach nad Bebravou. Predpokladaná úspora emisií CO2 je pritom 50 až 150 t na objekt za rok, čo závisí aj od rozsahu rekonštrukčných prác. Znižovanie energetickej náročnosti na budovách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK tak ročne ušetrí prácu od 5 do 16 tisíc stromov.

Pod environmentálne ladený projekt TSK spadá aj oblasť cyklochodníkov a cyklotrás. Vážska cyklotrasa sa v minulom roku dočkala územného rozhodnutia na stavbu. TSK zároveň rozbieha aj projekt Na bicykli po stopách histórie. Tento projekt je zaujímavý tým, že prepojí Trenčiansky hrad s hradom Brumov na českej strane hranice. Obyvatelia hornej Nitry sa tiež v podobnom duchu môžu tešiť na lepšiu cyklistickú infraštruktúru, na ktorú v súčasnosti prebiehajú štúdiá realizovateľnosti. Dôkazom, že TSK napĺňa ďalší z cieľov Zelenej župy, ktorým je rozvoj nemotorovej dopravy, je projekt Do práce na bicykli. Ten na Úrade TSK odštartoval v máji 2016 svoj 3. ročník a zapojilo sa do neho 16 zamestnancov Úradu TSK. Už tretí rok tak cyklisti TSK prispeli k zníženiu emisií. Spolu 4 tímy v župných dresoch našliapali 6 186,6 km, a tak ušetrili 1,7 tony emisií CO2.      

Zelenú pastelku má v rukách každý z nás. Tak znelo motto kalendára Trenčianskej župy na rok 2016, ktorý bol ocenený ako tretí najkrajší regionálny kalendár Slovenska v súťaži Najkrajší kalendár Slovenska. Ten vyšiel v limitovanej edícii určenej pre viac ako 80 organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, v ktorých sa projekt Zelenej župy postupne spúšťal minulý rok.  

Ďalšou oblasťou projektu je organizovanie odborných seminárov na pôde Úradu TSK. V roku 2016 na nich vystúpilo celkovo 15 lektorov. Semináre s environmentálnou tematikou prilákali 149 environadšencov zo zástupcov obcí a odbornej verejnosti. Spolu sa uskutočnili 4 odborné semináre a 1 stretnutie priateľov prírodného záhradkárčenia.  

Grantový systém TSK „Zelené oči“ vznikol za účelom podpory občanov kraja v ich environmentálnom myslení a konaní. Obce a podnikatelia tak mohli na projekt s verejnoprospešným cieľom čerpať 2 tisíc eur. Minulý rok skrášlili projekty z tohto grantového systému najmä verejné priestory v kraji. Z celkového počtu 17 žiadostí bol schválený napríklad projekt bylinkovej záhrady a ovocného sadu v obci Bukovec alebo projekt výsadby zelene v novovytvorenej pešej zóne v obci Dolné Vestenice. Žiadať o granty na enviroprojekty v rámci grantového systému „Zelené oči“ sa dá aj tento rok.     

Kraj tiež v apríli minulého roka pristúpil k zavedeniu multifunkčných tlačiarní v rámci podprojektu Zelenej župy „Elektronická župa“. „Optimalizácia tlačového prostredia znížila zbytočne veľký počet zariadení. Vytvorili sa centrálne tlačové miesta na každom poschodí pre zber úloh. Mesačná úspora takto nastaveného systému predstavuje cca 33% oproti pôvodnému systému s množstvom tlačiarenských zariadení,“ uviedol Martin Macíček na margo využívania multifunkčných zariadení. „Projekt Zelená župa sa ukázal ako opodstatnený projekt, ktorý skutočne prispieva k ochrane životného prostredia. Som rád, že Trenčiansky samosprávny kraj ako prvý z krajov pristúpil k projektu takéhoto druhu,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška

Aktivity župy v oblasti ochrany životného prostredia budú pokračovať aj v tomto roku.   

autor: bj

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK