Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehliadka stredných škôl i zamestnávateľov z regiónu hornej Nitry prilákala na Burzu práce a informácií všetky vekové kategórie

Kam na strednú školu, čo ponúkajú jednotlivé študijné odbory, uplatniteľnosť absolventov po ukončení štúdia či budúcnosť hornej Nitry po útlme ťažby uhlia. Na tieto i ďalšie otázky odpovedala mladým aj starším generáciám Burza práce v prievidzskej športovej hale.

Už tradične si raz do roka nájdu cestu do športovej haly v meste Prievidza stovky žiakov základných škôl, aby na výstave s názvom Burza práce a informácií porovnali ponuky a študijné možnosti jednotlivých stredných škôl v regióne hornej Nitry. Rovnako na toto podujatie vo štvrtok 21. novembra 2019 zamierili aj tí, ktorí hľadajú zamestnanie. Slávnostným príhovorom otvoril tohtoročnú burzu práce riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi Radko Gavliak spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslavom Baškom. „Myslím, že podujatia tohto typu sú vo všeobecnosti veľmi dôležité pre každý okres v kraji a pre hornú Nitru obzvlášť, vzhľadom na Akčný plán transformácie uhoľného regiónu, ktorý ako župa postupne začíname plniť,“ povedal trenčiansky župan.

Po prehliadke jednotlivých stánkov sa za okrúhlym stolom stretli zástupcovia najväčších zamestnávateľov z regiónu, riaditelia stredných škôl a TSK, aby spoločne diskutovali o optimalizácii vyučovacích procesov a systému duálneho vzdelávania, v ktorom je trenčianska župa už piaty rok po sebe lídrom. Jednou z nosných tém bol útlm baníctva na hornej Nitre a budúcnosť zamestnancov Hornonitrianskych baní. „V Národnej rade SR bol prijatý zákon o kompenzačnom príspevku pre baníkov. Bude slúžiť tým, ktorí pracovali v baniach a pre budúce potreby trhu práce sa nebudú vedieť rekvalifikovať. Pre tých, ktorí budú mať záujem uplatniť sa na trhu práce, sa pripravuje aj Národný projekt rekvalifikácie,“ vysvetlil predseda TSK s tým, že na tento projekt už bol schválený projektový zámer.

autor: lb
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK