Preskočiť navigáciu
Trenčiansky samosprávny kraj

Stravovanie

JEDZME ROZUMNE!

Všetko, čo zjeme, zanecháva za sebou nejakú ekologickú stopu. Vyprodukované skleníkové plyny, “pretečené” a spotrebované litre vody, odlesňovanie a mnohé ďalšie dopady na životné prostredie. Veľký vplyv má koľko toho zjeme, odkiaľ jedlo pochádza  aj o akú potravinu sa jedná. Ak sa nad tým zamyslíme, stravovanie tvorí dôležitú súčasť celkovej našej ekologickej stopy. A preto vhodným výberom potravín vieme významne znížiť záťaž na prírodu. A pritom sa nemusíme nejak extra obmedzovať. Všeobecný názor je taký, že ak chceme znížiť svoju environmentálnu stopu prostredníctvom stravovania, ideálne je stať sa vegánom. Avšak z ekologického hľadiska to nie je problém, pokiaľ nie ste vegán a možno ani prekvapivo ani to, že konzumujete potraviny dopestované na druhom konci sveta.

Najefektívnejšie svoju ekologickú stopu znížite, ak minimalizujete konzumáciu hovädziny a mliečnych výrobkov.

Nahradiť sa dajú bravčovým mäsom, rybami, hydinou, vajíčkami, orechmi a pod.

Netreba ísť do extrémov, netreba si nič zakazovať, dôležité je stravovať sa čo najviac sezónne, lokálne a neplytvať. Vždy sa dá predsa nákup naplánovať a doma na gauči sa neprejedať.

Tieto opatrenia pomôžu nielen našej planéte, vášmu zdraviu ale aj vašej peňaženke.

Biopotraviny

Ekomapa TSK: Eko produkty

Ekomapa TSK: Veganske a vegetarianske restauracie stravovanie-obcerstvenie

Ekomapa TSK: Med a vcelie produkty 

Ekomapa TSK: Samozbery ovocia a zeleniny

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK