Hlavná cena súťaže Výtvarné spektrum Trenčianskeho kraja 2018 putuje do Prievidze

Každoročná prehliadka amatérskej výtvarnej tvorby umelcov z Trenčianskeho kraja s názvom Výtvarné spektrum prináša nevšedný zážitok z umenia. Autori prezentujú výsledky svojej celoročnej práce, ktoré mapujú zážitky i ducha svojho tvorcu.

Galéria Vážka v Trenčíne dýchala vo štvrtok 22. marca umením z Trenčianskeho kraja. Súťaže Výtvarné spektrum, ktorú organizuje Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), sa tento rok zúčastnilo 61 autorov so 170 umeleckými dielami. „Veľmi ma teší, že Trenčiansky kraj je bohatý na umenie a najmä na ľudí, ktorí umeniu venujú celý svoj život. Vďaka ich dielam si zachovávame regionálnu kultúrnu identitu,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Výtvarné práce, zapojené do súťaže Výtvarné spektrum 2018, hodnotila odborná porota v zložení Miriam Kasperkevičová, Iveta Ochránková a Igor Mosný. Do výstavnej kolekcie odporučila zaradiť 66 diel od 46 autorov a navrhla udeliť 11 cien, 7 čestných uznaní a 1 hlavnú cenu – cenu predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Tú si vďaka svojej maľbe suchým pastelom s názvom Krajina III odniesla Silvia Kobelová z Prievidze. „Každý umelec vkladá do diela svoje subjektívne pocity, lásku k prírode i človeku. Divákovi sa snaží sprostredkovať prežitú skúsenosť a vyvolať jeho emocionálnu odozvu,“ uviedla predsedníčka odbornej poroty Miriam Kasperkevičová, ktorá zároveň v mene predsedu TSK odovzdala víťazke kyticu a hlavné ocenenie. „Silvia Kobelová predstavila mimoriadne pôsobivý krajinársky cyklus zaujímavých scenérií. Putuje po krajine, zbiera prírodné námety a následne maľuje to, čo videla očami i srdcom,“ dodala Kasperkevičová.

Trenčiansky samosprávny kraj srdečne blahoželá všetkým oceneným umelcom. Podrobné výsledky aktuálneho ročníka súťaže nájdete na www.tnos.sk.

autor: lb