Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 17. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 17. týždni roku 2018.

Pondelok, 23. apríl 2018

V pondelok 23. apríla 2018 sa o 9.00 h v priestoroch Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi bude konať verejné zvažovanie projektov predložených v rámci Participatívneho – komunitného rozpočtu TSK 2018 za okres Prievidza.

Príprave materiálov na v poradí VII. zasadnutie Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja v novom volebnom období sa v pondelok 23. apríla 2018 budú od 10.00 h venovať členovia Komisie dopravy pri Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja, od 12.00 h členovia Komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu a od 14.00 h členovia Komisie sociálnej pomoci a zdravotníctva pri Zastupiteľstve TSK.

Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov pozýva na XVII. Celoštátnu Odbornú konferenciu, ktorá sa bude konať 23. - 24. apríla 2018 v Posádkovom klube v Trenčíne. Slávnostné zahájenie konferencie sa uskutoční v pondelok 23. apríla 2018 o 10.00 h. Súčasťou programu bude okrem zaujímavých prednášok a analýz aj odovzdávanie ocenenia TOP medicínsko-technických pracovníkov.

V Mestskej športovej hale na Sihoti v Trenčíne sa v termíne 23. a 24. apríla 2018 budú konať školské Majstrovstvá Slovenskej republiky vo florbale žiakov stredných škôl. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v pondelok 23. apríla o 12.45 h.

Utorok, 24. apríl 2018

V utorok 24. apríla 2018 sa o 9.00 h v priestoroch Strednej odbornej školy v Partizánskom bude konať verejné zvažovanie projektov predložených v rámci Participatívneho – komunitného rozpočtu TSK 2018 za okres Partizánske.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v utorok 24. apríla 2018 o 16.00 h do priestorov centra na Záhradníckej ulici na vzdelávacie podujatie z cyklu Učíme sa umeniu. Na prednáške spojenej s workshopom ukáže lektorka Jana Ficová ako sa kreslí portrét. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Streda, 25. apríl 2018

V stredu 25. apríla 2018 sa o 9.00 h v priestoroch Kongresovej sály Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne bude konať verejné zvažovanie projektov predložených v rámci Participatívneho – komunitného rozpočtu TSK 2018 za okres Trenčín.

Príprave materiálov na v poradí VII. zasadnutie Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja v novom volebnom období sa budú v stredu 25. apríla 2018 od 9.00 h venovať členovia Komisie školstva, kultúry, mládeže a športu pri Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja a od 13.30 h členovia Komisie legislatívno-právnej.

V stredu 25. apríla 2018 sa o 10.00 h v Aule Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne bude konať slávnostné zasadnutie Vedeckej rady Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne rozšírené o vedecké rady fakúlt TnUAD v Trenčíne.

V priestoroch Strednej zdravotníckej školy Celestíny Šimurkovej v Trenčíne sa v stredu 25. apríla 2018 o 9.00 h bude konať regionálna súťaž s medzinárodnou účasťou v poskytovaní prvej pomoci. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v stredu 25. apríla 2018 o 18.00 h na cestovateľskú besedu Rusko – Transsibírska magistrála, Sibír, Tajga. Svoje cestovateľské zážitky z potuliek najväčším štátom sveta porozpráva v priestoroch centra na Záhradníckej ulici v Prievidzi Lenka Siváková. Viac  informácií na www.rkcpd.sk.

Štvrtok, 26. apríl 2018

Vo štvrtok 26. apríla 2018 sa o 10.00 h bude konať kontrolný deň prvého úseku Vážskej cyklotrasy - Horná Streda - Nové Mesto nad Váhom. Zraz účastníkov bude pri moste vedúcom cez kanál Váhu na Kočovskej ulici v Novom Meste nad Váhom.

Na Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja, v zasadacej miestnosti na II. poschodí, sa vo štvrtok 26. apríla 2018 o 10.00 h bude konať pracovné stretnutie na tému Implementácia nového informačného systému a nasadenie ezdravia v nemocniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Príprave materiálov na v poradí VII. zasadnutie Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja v novom volebnom období sa budú vo štvrtok  26. apríla 2018 od 14.00 h venovať členovia Komisie pre financie, rozpočet a investície pri Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja.

V priestoroch Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja sa v dňoch 26. a 27. apríla 2018 bude konať gastronomické podujatie s názvom GASTRODNI.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva vo štvrtok 26. apríla 2018 o 17.00 h na prednášku s názvom Prvé kroky ku včelám. Predseda zo Slovenského zväzu včelárov v Prievidzi Peter Balák na nej prezradí viac o zakladaní včelstiev a starostlivosti o včely. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Piatok, 27. apríl 2018

V piatok 27. apríla 2018 sa o 13.00 h bude konať kontrolný deň druhého rozostavaného úseku Vážskej cyklotrasy, ktorá aktuálne vzniká medzi mestom Púchov a Nosickou priehradou. Na stavbu sa v sprievode zhotoviteľa stavby a stavebného dozoru príde spolu so zástupcami mestskej, resp. obecnej samosprávy pozrieť aj trenčiansky župan Jaroslav Baška. Kontrolný deň začne na autobusovej zastávke, ktorá sa nachádza hneď za kruhovým objazdom pri obchodnom dome Tesco v Púchove.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) Okresná organizácia (OO) Trenčín pozýva na Snem Okresnej organizácie JDS v piatok 27. apríla 2018 o 9.00 h v univerzálnej sále klubu Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Trenčíne. Súčasťou programu bude aj voľba predsedu a podpredsedov OO JDS, revíznej komisie, delegátov na Snem Krajskej organizácie JDS Trenčína a členov Republikovej rady.

Sobota, 28. apríl 2018

Spoločnosť Downovho syndrómu na Slovensku pozýva na oslavy 25. výročia založenia v sobotu 28. apríla 2018 o 10.00 h na Trenčiansky hrad. Súčasťou programu bude putovná výstava fotografií detí s Downovým syndrómom s názvom SME AKO VY, vystúpenie sokoliarskej skupiny Aquila z Bojníc, ukážka práce psovodov či hudobné vystúpenie The Gospel Family. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku. Viac informácií na www.downovsyndrom.sk.

Mesto Bojnice a Kultúrne centrum Bojnice pozývajú na jarmok pri príležitosti 25. Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel v sobotu 28. apríla 2018. Počas prvého jarmočného víkendu je okrem bohatého kultúrneho programu pripravený aj stánkový predaj tradičných remeselných výrobkov a kulinárskych špecialít. Viac informácií na www.bojnice.skwww.kcbojnice.sk.

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na krajské kolo postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru detí s názvom My sme malí muzikanti v sobotu 28. apríla 2018 o 12.00 h do Domu kultúry SNP v Zemianskych Kostoľanoch. Súťažiť budú detské ľudové hudby, sólisti, speváci, spevácke duá, detské spevácke skupiny a sólisti inštrumentalisti z Trenčianskeho kraja. Víťazi jednotlivých kategórií postúpia na celoštátne kolo súťaže Vidiečanova Habovka 2018. Hlavným partnerom podujatia je Fond na podporu umenia. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Prehliadky Trenčianskeho hradu počas aprílových víkendov budú obohatené o hrané scénky. Príbehy o láske, zrade a osudoch mocných osobností ako Matúš Čák Trenčiansky a Barbora Celjská a iných návštevníkom vo svojich vystúpeniach predstaví Divadlo z malého Ríma. Prehliadky počas víkendov prebiehajú vždy o 10.00 h, 11.00 h, 12.00 h, 13.00 h, 14.00 h, 15.00 h.

Vo výstavných priestoroch Galérie Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne je nainštalovaná výstava s názvom Žena, Ulica, Dlaň, Kosť – Ženy v zbierkovom fonde GMAB. Kurátorkou výstavy je Radka Nedomová, návštevníci si výstavu môžu pozrieť až do 29. apríla 2018.

Aukčná spoločnosť a Galéria umenia VALOREM pozýva na výstavu autora Fera Liptáka s názvom Výber z tvorby do výstavných priestorov Galérie umenia VALOREM na Mierovom námestí v Trenčíne. Kurátorom výstavy je Peter Krivda. Návštevníci si diela autora môžu pozrieť počas otváracích hodín galérie od utorka do nedele v čase od 13.00 h do 18.00 h, a to až do 29. apríla 2018.

Dom Matice slovenskej v Prievidzi a Miestny odbor Matice slovenskej v Prievidzi pozývajú na vernisáž fotografií horná Nitra mojimi očami do priestorov obchodného centra Korzo v Prievidzi. Výstava fotografií potrvá do 30. apríla 2018.

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne a Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú na výstavu výtvarných biografií významných osobností Slovenska venovanej 25. výročiu novodobej samostatnosti Slovenskej republiky do výstavných priestorov Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne. Výstava s názvom Slovensko Európe a svetu autora Milana Medúza potrvá do 4. mája 2018. Hosťom výstavy je Jana Koštialová, kurátorkou Amália Lomnická.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici pozýva na výstavu retro hračiek s názvom Hračky minulosti do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava ponúka rôznorodú ukážku veľkého množstva hračiek – od tradičných ľudových až po retro hračky. Samostatný kútik je venovaný detským kočíkom či prenosnému bábkovému divadlu skriňového typu, predstavujúce ďalší zaujímavý kúsok zo zbierkového fondu múzea. Pre malých i veľkých návštevníkov bude výstava sprístupnená do 13. mája 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne Oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Múzeom Jana Amosa Komenského v Uherskom Brode pozýva na putovnú výstavu o živote, diele a odkaze Jana Amosa Komenského s názvom „Jak chtěl změnit svět“. Výstava bude sprístupnená vo výstavných priestoroch v Podjavorinskom múzeu v Novom Meste na Váhom. Výstava je rozčlenená do pätnástich informačných panelov pretkaných Komenského citátmi a návštevníci ju v múzeu môžu vidieť až do 19. mája 2018.

V Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja môžu návštevníci až do 13. mája 2018 obdivovať putovnú výstavu Súkromnej strednej umeleckej školy Hodruša-Hámre s názvom V zajatí Kumštu: Umelecké remeslo od praveku po súčasnosť. Vidieť na nej môžu zbrane, šperky, každodenné potreby či unikátne artefakty minulosti, ktoré v 21. storočí opätovne ožili vďaka úcte k pôvodným remeselným technológiám. Celkovú atmosféru výstavy dotvárajú aj exponáty z fondov Slovenského národného múzea-Archeologického múzea v Bratislave od doby bronzovej po stredovek.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky vyhlasuje výtvarnú súťaž pre deti a mládež do 15 rokov pod názvom Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem. Svoje výtvarné práce môžu deti posielať na poštovú adresu knižnice až do 9. júna 2018. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, konať sa bude v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018. Viac informácií na www.hnkpd.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít od 1. mája až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK