Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Prehľad očakávaných udalostí v 25. týždni

Prehľad kultúrno-spoločenských udalostí očakávaných v 25. týždni roku 2018.

Pondelok, 18. jún 2018

V pondelok 18. júna 2018 bude o 10.00 h v budove Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne na 7. poschodí zasadať pracovná skupina k projektom budovania cyklistickej infraštuktúry - Vážska cyklotrasa.

Zasadnutie Rady predsedov komisií pri Zastupiteľstve TSK sa k príprave IX. zasadnutia Zastupiteľstva TSK bude konať v pondelok 18. júna 2018 o 13.00 h v sídle Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne.

Jedinečné sympózium, ktoré spája literárnu a výtvarnú formu umenia – ORA ET ARS – Skalka 2018, zavíta do areálu Veľkej a Malej Skalky pri Trenčíne už po 11.-krát. Počas siedmich dní na ňom bude svoje diela tvoriť a prezentovať 19 domácich aj zahraničných umelcov, rozdelených do výtvarnej a literárnej sekcie. V termíne od 18. do 24. júna 2018 je pre umeleckých nadšencov pripravené aj množstvo sprievodných podujatí od Medzinárodného kultúrno-historického seminára OKNO do histórie pozorovania hviezd, cez pozorovanie nočnej oblohy z astronomickej pozorovateľne Alojza Cvacha, až po stretnutie s literátmi a autorské čítanie poézie Rudolfa Dobiáša a účastníkov literárnej sekcie sympózia. Slávnostné otvorenie sympózia spojene so sv. omšou sa bude konať v Diecéznej svätyni sv. Andreja-Svorada a Beňadika na Malej Skalke v pondelok 18. júna 2018 o 16.00 h.

Utorok, 19. jún 2018

Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) pozýva v utorok 19. júna 2018 o 9.30 h na kultúrno-historický seminár Okno do histórie pozorovania hviezd do priestorov Kongresovej sály TSK v Trenčíne. Rozprávať sa bude na témy ako Včasnonovoveká astronómia vo svete a na Slovensku, Cosmographia Universalis alebo cez históriu ku hviezdam či Slnečné hodiny. Sprievodným podujatím bude o 21.00 h pozorovanie nočnej oblohy z Astronomickej pozorovateľne prof. Alojza Cvacha v budove Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne.

Streda, 20. jún 2018

Jednota dôchodcov na Slovensku - Okresná organizácia Trenčín s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v stredu 20. júna 2018 na Náučno - turistický zraz dôchodcov - seniorov z Trenčianskeho okresu. V poradí 17. ročník zrazu sa bude tentokrát konať v malebnej obci pod Ostrým vrchom - Soblahove, so začiatkom o 9.30 h v priestoroch Poľnohospodárskeho družstva Soblahov. Pre účastníkov zrazu sú pripravené tri trasy a kultúrny program.

Štvrtok, 21. jún 2018

Vysoká škola DTI v Dubnici nad Váhom pozýva vo štvrtok 21. júna 2018 o 11.30 h na Slávnostné promócie absolventov do kinosály Domu kultúry v Dubnici nad Váhom.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na sprievodné podujatie 33. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností s názvom Po roku štrnástom… Inscenovaný program o živote v časoch veľkej vojny s prezentáciou muzeálií a vystúpením folklórnej skupiny Košovan sa bude konať vo štvrtok 21. júna 2018 o 17.00 h v priestoroch múzea na Košovskej ceste v Prievidzi. Viac informácií na www.muzeumpd.sk.

V dňoch 21. - 24. júna 2018 oživí Trenčianske Teplice Festival umenia v parku s názvom ART IN PARK. Unikátny umelecký festival, ktorý spája film, hudbu, divadlo a výtvarné umenie je doplnený aj o bohatý sprievodný program. Návštevníci sa počas štyroch dní môžu tešiť na 36 filmov, 11 koncertov, 13 stánkov s ručne vyrábanými produktami, 14 umeleckých inštalácií zdobiacich park a divadelné predstavenia. V poradí 3. ročník obľúbeného festivalu bude slávnostne otvorený vo štvrtok 21. júna 2018 o 19.00 h v priestoroch Kursalonu v Trenčianskych Tepliciach.

Vo štvrtok 21. júna 2018 sa o 20.00 h na Trenčianskom hrade bude konať módna show Strednej umeleckej školy v Trenčíne, ktorá nesie názov Ódy módy. Na unikátnej prehliadke sa predstavia najúspešnejší absolventi odevného dizajnu, tešiť sa môžete aj na módnych návrhárov; Lukáša Kimličku, Janu Ľuptákovú, Petru Pršovú či Marcela Holubca.

Piatok, 22. jún  2018

Centrum sociálnych služieb - NÁDEJ Dolný Lieskov v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) pozýva v piatok 22. júna 2018 o 9.00 h do areálu zariadenia, kde sa bude konať športové podujatie Hry bez hraníc - Cesta okolo sveta. V poradí 21. ročník tradičnej akcie je určený pre zariadenia sociálnych služieb v pôsobnosti TSK a každoročne sa ho zúčastňuje približne 200 ľudí.

V dňoch 22. - 24. júna 2018 sa v Moravskom Lieskovom bude konať festival dychových hudieb s názvom Na plný dych. Počas troch festivalových dní je pripravený bohatý kultúrny program, atrakcie pre deti či vystavovatelia hudobných nástrojov. Záštitu nad podujatím prevzal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška a koná sa s finančnou podporou TSK.

V piatok 22. júna 2018 bude o 14.00 h v priestoroch banketovej miestnosti Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne po 4.-krát zasadať Pracovná skupina pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra.

Hornonitrianske folklórne slávnosti vstupujú v dňoch 22. a 23. júna 2018 v prievidzkom lesoparku do svojho 33. ročníka. Hlavný organizátor, ktorým je Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, tematicky prepojil vystúpenia folklórnych skupín a súborov z hornej Nitry s komorným programom. V piatok 22. júna 2018 odštartuje pripravený program vernisáž diel rezbárskeho sympózia - Kresané z dreva. Postupne sa na pódiu vystriedajú zvuky fujár a trombít s programom detských folklórnych súborov, významným slovenským gajdošom či cigánskou ľudovou hudbou. Sobota bude patriť programu, ktorý je venovaný 100. výročiu ukončenia 1. svetovej vojny s príznačným názvom Tak písali ženy mužom do boja. V programe uvidia návštevníci okrem iného aj detský folklórny súbor Malý Vtáčnik z Prievidze v ľudovej spevohre Sedem zhavranelých bratov. Počas dvoch dní nebude chýbať ani Jarmok ľudových remesiel, ochutnávka jedál z kuchyne starých mám či Školička tanca. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Dom kultúry Javorina Stará Turá v spolupráci s Fyzickým divadlom TRIO OLGA a agentúrou Ave Agency pozývajú na 4. ročník festivalu Divné veci, ktorý sa bude konať v dňoch 22. a 23. júna 2018 v Starej Turej. Slávnostné otvorenie festivalu bude na Námestí slobody v Starej Turej v piatok 22. júna 2018 o 17.50 h.

Sobota, 23. jún 2018

Slovenská poľovnícka komora - Obvodná poľovnícka komora Ilava pozýva v sobotu 23. júna 2018 na podujatie Poľovníci deťom do zámockého parku kaštieľa v Klobušiciach, so začiatkom o 10.00 h.

Dobrovoľný hasičský zbor Košeca pozýva v sobotu 23. júna 2018 o 10.00 h na Oslavy 130. výročia založenia požiarneho zboru v Košeci. V športovom areáli v Košeci je pripravený zaujímavý program, počas ktorého si prevezmú ocenenie zaslúžilí členovia zboru, nebude chýbať súťaž v požiarnom útoku družstiev, ukážky Hasičského a záchranného zboru, penová párty či tanečná zábava. Podujatie finančne podporil aj Trenčiansky samosprávny kraj.

Pri príležitosti 70. výročia založenia Telovýchovnej jednoty sa bude v sobotu 23. a nedeľu 24. júna 2018 konať Deň obce Visolaje. V sobotu od 10.00 h sa bude priestranstve pred kultúrnym domom súťažiť vo varení gulášu, nedeľa bude patriť futbalovému turnaju, so začiatkom o 10.00 h. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Obec Miezgovce v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom (DHZ) Miezgovce, Územným výborom Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Bánovciach nad Bebravou a s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva v sobotu 23. júna 2018 na Oslavy 130. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v obci Miezgovce. O 12.00 h sa na futbalovom ihrisku zhromaždia hasičské družstvá a o 12.30 odštartuje slávnostný sprievod k hasičskej zbrojnici. Svoje príhovory prednesú hostia o 13.15 h, nasledovať bude odovzdanie ocenení zaslúžilým členom a o 14.00 h začiatok súťaží DHZ územného kola v modifikovanom hasičskom športe.

V sobotu 23. júna 2018 sa v areáli futbalového ihriska vo Veľkých Uherciach bude konať podujatie Deň Medzihoria, so začiatkom o 14.30 h. Súčasťou programu budú vystúpenia folklórnych súborov a zborov Mikroregiónu Medzihorie, ukážka hasenia unikátnou parnou striekačkou, vystúpenie skupiny Senzus a Ivana „Tuli“ Vojteka a tanečná zábava s Brillant orchestrom Milana Olšiaka.

Obec Priepasné pozýva v sobotu 23. júna 2018 o 13.30 h na Rozprávkové Priepasné. V programe pre deti sa predstaví Divadlo MAO, deti si budú môcť vyskúšať cestu rozprávkovým lesom plným stanovíšť, jazdu na koníkoch, bungee trampolínu, nafukovaciu šmykľavku, maľovanie na tvár či vyhliadkový let vrtuľníkom.

Nedeľa, 24. jún 2018

V nedeľu 24. júna 2018 sa v areáli Kultúrneho domu Nedanovce bude konať Hudobný festival Nedanovce 2018, so začiatkom o 15.30 h. Na pódiu sa postupne vystrieda 5 dychových hudieb, na čele s domácou Dychovou hudbou Nedanovčianka. Organizátorom podujatia je Obec Nedanovce a Dychová hudba Nedanovčianka. Podujatie finančne podporil Trenčiansky samosprávny kraj.

Obec Plevník-Drienové, dychová hudba HOĽAZŇANKA a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozývajú v nedeľu 24. júna 2018 o 15.00 h do Kultúrneho domu v Plevníku-Drienovom, kde sa bude konať v poradí 6. ročník Plevnického dychfestu. V kultúrnom programe vystúpi domáca dychová hudba (DH) HOĽAZŇANKA, DH LIESKOVANKA z Horného Lieskova, DH PREDMIERČANKA z Predmiera a DH KOLÁROVIČANKA z Kolárovíc.

Pripomíname aj kultúrno-spoločenské podujatia, výstavy a výstavky, ktoré prebiehajú v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na prehliadku nových expozícií “Majster spravodlivosti” a “Remeslá a cechy” do priestorov Katovho domu na Matúšovej ulici 14 v Trenčíne. Otváracia doba Katovho domu je od utorka do nedele v čase od 9.00 h do 17.00 h. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu Ján H. Blicha 1939 - 1999 do výstavných priestorov galérie na Palackého ulici v Trenčíne. Výstava rozpráva životný príbeh architekta a všestranne tvorivého človeka prostredníctvom jeho vlastného diela. Návštevníci si ju budú môcť pozrieť až do 24. júna 2018.

Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Rastislav Haronik pozývajú na výstavu KERAMIKA HARONIKA do galérie Regionart pri RKC v Prievidzi. Výstava je súčasťou najväčšieho folklórneho sviatku hornej Nitry a koná sa pri príležitosti životného jubilea majstra keramikára Rastislava Haronika. Návštevníci si ju môžu pozrieť až do 28. júna 2018. Viac informácií na www.rkcpd.sk.

Považská knižnica v Považskej Bystrici si pripomenie 100. výročie vzniku Československej republiky, a to kultúrno-vzdelávacím projektom podporeným z finančných zdrojov Fondu na podporu umenia s názvom ČSR – Čo Sa Robilo – Čo Sa Robí. Súčasťou projektu sú rôzne typy vzdelávacích či kultúrnych podujatí – divadelné predstavenie, literárne hodiny, besedy so spisovateľmi, odborné prednášky a výstava. Projekt bude prebiehať od júla do novembra 2018. Viac informácií na www.kniznicapb.sk.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym múzeom v Trenčíne pozýva na výstavu „Čaro modrotlače“ do priestorov vlastivedného múzea v budove Strednej priemyselnej školy na Ulici slovenských partizánov v Považskej Bystrici. Výstava približuje tradičnú techniku farbenia látok modrotlačou, ktorá sa rozšírila na Slovensku v priebehu 18. – 19. storočia. Modrotlač prenikla do ľudového odievania, dekoratívnych častí, ale aj bytového textilu. Výstava potrvá do 27. júla 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne oddelenie Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu autorskej tvorby Vladislava Mádra s názvom Ľudia z Manhattanu. Vo výstavných priestoroch Podjavorinského múzea v Novom Meste nad Váhom si návštevníci budú môcť pozrieť portrétnu výstavu fotografií až do 28. júla 2018. Viac informácií na www.muzeumtn.sk.

Stredovekú atmosféru na Trenčianskom hrade vytvorí počas letných mesiacov Dobový tábor a návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitú ponuku zážitkov a aktivít od 1. mája až do 31. augusta 2018. Svoje sokoliarske a lukostrelecké umenie predvedie sokoliarska skupina Aquila z Bojníc, nebudú chýbať ani zábavné dobové atrakcie, hry pre deti či tematické fotografovanie v hradnom prostredí.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva interaktívnu výstavu Da Vinciho lietajúcich strojov Aeronautica do priestorov kasárne Trenčianskeho hradu. Nahliadnuť do tajov Da Vinciho vynálezov môže široká verejnosť až do 30. augusta 2018.

Trenčianske múzeum v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu zo zbierok Trenčianskeho múzea a Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne s názvom Aký kroj, tak sa stroj... Ľudová kultúra je a navždy bude nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií , príďte sa o tom presvedčiť sami do priestorov Kasárne Trenčianskeho hradu. Výstava potrvá do 31. augusta 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pozýva na výstavu z Víru vojny zrodená do výstavných priestorov na Košovskej ceste. Výstava zachytáva udalosti spojené s koncom druhej svetovej vojny, zápasom o samostatnosť, konštituovaním a zriaďovaním novej republiky so zameraním na Slovensko, obzvlášť na hornú Nitru. Výstava potrvá až do 2. septembra 2018.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja a Súkromná základná umelecká škola Koš/Prievidza pozývajú do priestorov múzea na výstavu Dvanásť v kruhu. Návštevníci na nej môžu vidieť kresbu, maľbu a grafiku inšpirovanú rímskou striebornou misiou – lanxom zo zbierok múzea. Verejnosti bude sprístupnená až do 9. septembra 2018.

Hornonitrianska knižnica v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja pripravila pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-slovenského štátu (1918), 50. výročia začiatku obrodného procesu (1968) a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (1993) výstavu s názvom Osmičky v našich dejinách – medzníky a fakty. Výstava bude pre návštevníkov sprístupnená  v priestoroch knižnice na Záhradníckej ulici do decembra 2018. Podujatie podporil Fond na podporu umenia a realizuje sa v rámci projektu Literárna Prievidza pokračuje aj v roku 2018.

autor: lk
Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK