Akadémia tretieho veku pokračuje vo vzdelávaní seniorov jubilejným XXX. ročníkom

Seniori z Trenčianskeho kraja otvorili jubilejný 30. ročník Akadémie tretieho veku (ATV), ktorej program je zameraný na celoživotné vzdelávanie seniorov.

Slávnostné otvorenie ATV sa konalo v Kultúrnom centre Stred na Dlhých Honoch v Trenčíne. Nový školský rok 2016/2017 sa uskutoční v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK), ktorý podporuje vzdelávanie seniorov na základe podpísaného memoranda v októbri 2014 medzi TSK a Krajskou organizáciou Jednoty dôchodcov na Slovensku (KO  JDS) v Trenčíne.

Tohtoročného otvorenia  sa zúčastnilo 123 seniorov. Medzi prítomnými hosťami na slávnostnom otvorení bola viceprezidentka Asociácie univerzít tretieho veku Nadežda Hrapková, vedúci útvaru školstva mestského úradu Jozef Baláž, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik, riaditeľ Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Juraj Gerlici, predsedníčka KO JDS Trenčín Anna Prokešová, doktorka zo Strednej zdravotníckej školy Janka Gugová, predsedníčka Základnej organizácie O2 JDS Trenčín Tatiana Videkyová, prvá podpredsedníčka ATV Anna Pinďáková, z ústredia Jednoty dôchodcov Zlatka Šumajová a viacerí lektori.

Úvod podujatia patril kultúrnemu vystúpeniu detí so zdravotným postihnutím z občianskeho združenia Čistá duša a príhovoru predsedníčke ATV Terézii Drobnej. „Dnes sa tu stretávame pre nás v slávnostný deň. Otvárame 30. ročník Akadémie tretieho veku. Všetkým nám je dobre známe, že zloženie ľudskej populácie sa v súčasnosti mení. Na celom svete pribúda starších ľudí a tento trend bude pokračovať aj v budúcnosti. Niekoľko rokov dozadu bolo predpovedané, že 21. storočie bude storočie seniorov. Prvýkrát v histórii ľudstva bude na planéte viac ľudí nad 60 rokov ako vekovej kategórie do 15 rokov. Je smutné, že roky sme o týchto prognózach vedeli a neurobili sme nič preto, aby sme sa pripravili na to, že seniorov v populácii pribudne.“

Školský rok otvoril svojim príhovorom aj riaditeľ Úradu TSK Juraj Gerlici: „Som veľmi rád, že nad 30. ročníkom, ktorý je jubilejný, prevzal záštitu predseda TSK Jaroslav Baška, nakoľko TSK bude znova podporovať ďalší ročník ATV. Želám všetkým poslucháčom veľa úspešných prednášok, aby získali množstvo nových informácií o spoločenskom a politickom dianí a aby spoločne s organizátormi a prednášajúcimi zvládli nasledujúci ročník,“ uzavrel riaditeľ úradu s prianím veľa zdravia a úspechov zúčastneným seniorom.

Cieľom ATV je udržiavať sociálne kontakty, pripomínať si tradície a kultúrne hodnoty v našom regióne. Nový školský rok začína 17. septembra 2016 a končí 10. júna 2017. Konať sa bude pod záštitou predsedu TSK Jaroslava Bašku a primátora mesta Trenčín Richarda Rybníčka.

autor: mp

Čistá duša o.z.