Preskočiť navigáciu
Trenčiansky samosprávny kraj

Ako nakupovať bez obalov

Všetky druhy obalov sú problematické, pokiaľ ich produkujeme nadbytočne veľa. V niektorých oblastiach majú obaly svoje opodstatnenie, napr. kvôli hygienickým predpisom a pod.  Z väčšej časti však ich použitie súvisí s marketingom, keďže „obal predáva“. Environmentálny aspekt je len výnimočne braný na zreteľ, aj v tomto sa musí trošku zmeniť povedomie v spoločnosti. Je potrebné začať od seba a ako spotrebitelia by sme mali rozmýšľať, ako prispieť k zlepšeniu.

Ako na to, sa dočítate: http://www.nulaodpadu.sk/nekupujme-zbytocne-obaly

Čo nekupovať?

  • Nekupujme výrobky, ktoré sú zložito viacnásobne balené.
  • Zvážme nakupovanie minerálnych vôd – na Slovensku je množstvo prameňov, z ktorých si vodu môžeme nabrať do opakovane používaných obalov. Pokiaľ nakupujeme minerálne vody, uprednostnime vody vo vratných sklených fľašiach.
  • Zvážme nakupovanie jedál či nápojov podávaných v  jednorazovom obale.
  • Nekupujme malé balenia, uprednostnime väčšie balenia kde vzhľadom k hmotnosti samotného výrobku tvorí obal menšie percento.
  • Nekupujme produkty balené v PVC obaloch. PVC je označený číslom 3 v trojuholníku.

 Čo nekupovať?

A tu si pozrite mapu bezobalových obchodov: http://www.nulaodpadu.sk/mapa-bezobalovych-obchodov

Rôzne druhy obalov aj ďalšie negatíva:

  • Sáčky, plastové tašky – sú ľahké a vietor či voda ich ľahko odnesie, a tak často končia v prostredí, kde sa budú rozkladať desiatky rokov! Reálne sa z nich zrecykluje približne 1%. Každú minútu sa vo svete použije približne milión plastových tašiek.
  • Viacvrstvové obaly (tetrapak) – sú ťažko recyklovateľné, pre náročné oddeľovanie jednotlivých vrstiev materiálov pre recykláciu. V niektorých mestách sa triedia, firmy ich spracovávajú lisovaním do podoby izolačných dosiek, alebo po rozvláknení a roztriedení na jednotlivé druhy materiálov (papier, polymér a hliník) pre recykláciu.
  • PET fľaše – vo veľkej miere končia v prostredí, kde sa budú rozkladať stovky rokov!
  • PVC obaly – pri výrobe a spracovaní vznikajú nebezpečné látky, dioxíny, pri používaní sa do potravín môžu uvoľňovať ftaláty.
  • Hliníkové plechovky – sú energeticky a surovinovo náročné na výrobu. Jedna zrecyklovaná plechovka ušetrí energiu na chod televízora počas troch hodín!

Plasty sa často používajú ako „baliaci materiál“ pre potraviny, avšak okrem PVC sa môžu nebezpečné látky do potraviny uvoľňovať aj z PS a ďalších druhov plastov, preto zvážme nákup a hlavne skladovanie potravín v takýchto obaloch.

Ako riešenia sa vyvíjajú materiály, ktoré sú biologicky rozložiteľné, tašky, sáčky, poháre... Ich použitie však nie je zatiaľ rozšírené a environmentálne dopady sú často negatívnejšie v porovnaní s opätovne používanými materiálmi.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK