Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

TSK poskytne mimoriadne odmeny zamestnancom v školských zariadeniach

V stredu 19. novembra 2014 bola v Úrade Trenčianskeho samosprávneho kraja podpísaná Dohoda o spolupráci medzi Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK), zastúpeným Ing. Jaroslavom Baškom, predsedom TSK a Radou základných organizácií Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Združenie stredného školstva Banská Bystrica, Trenčín, Žilina so sídlom v Banskej Bystrici (Rada ZO), zastúpenou Ing. Ivetou Majerovou, predsedníčkou Rady ZO.

TSK a Rada ZO uzatvorili Dohodu o spolupráci s cieľom  zlepšovania vzájomnej informovanosti,  zamestnanosti, pracovných podmienok,  zvýšenia  spoločenského postavenia,  zlepšenia hmotného zabezpečenia a sociálnej starostlivosti o pedagogických, nepedagogických i odborných zamestnancov stredných škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho  samosprávneho kraja.

Predseda TSK bezprostredne po podpise dohody, povedal, že bol potvrdený záujem TSK o rozvoj stredného školstva v Trenčianskom kraji. „Stredné školstvo sa môže rozvíjať, iba ak máme vzdelaných učiteľov a TSK bude vytvárať dobré podmienky pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov. Práve o tom je dnes podpísaná dohoda. Spolu s odbormi chceme podporiť jednak kolektívne vyjednávanie medzi jednotlivými školami a ich zamestnancami a taktiež sa chceme navzájom informovať o zmenách, ktoré prináša život v rámci optimalizácie stredného školstva s dôrazom na to, aby tieto zmeny mali čo najmenej negatívny dopad na zamestnancov, ktorí sú optimalizáciou dotknutí,“ doplnil Jaroslav Baška.

Ďalej dodal, že TSK vždy spoločne s jednotlivými školami pristupoval pri optimalizácií k zamestnancom tak, že dodržal všetky podmienky a dohody, ktoré boli dojednané v kolektívnom vyjednávaní.

„Pri tejto príležitosti chcem oznámiť, že tak, ako ministerstvo školstva poskytlo príspevok pre zamestnancov stredných škôl v rámci prenesených kompetencií, TSK v rámci svojich originálnych kompetencií prispeje zo svojho rozpočtu každému zamestnancovi v školským zariadeniach sumou 100 eur,“ uzavrel predseda TSK.

„Dnes obidve strany svojim podpisom deklarovali úzku spoluprácu ako sociálni partneri v troch oblastiach: zamestnanosti, platov a sociálnej politiky. Vysoko si vážime ústretovosť predsedu TSK Jaroslava Bašku a sľubujeme si od toho aj v ďalších rokoch také kroky, ktoré budú prínosom pre školy, ktorých zriaďovateľom je TSK,“ uviedol predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

„Aj v minulosti sme mali snahu podpísať Dohodu o spolupráci, ale neboli sme vyslyšaní, takže si vážime, že legalizujeme vzájomné vzťahy. Uvedomujeme si, že situácia, súvisiaca s demografickým vývojom v strednom školstve, je veľmi nepriaznivá a bude zrejme aj pokračovať. Čakajú nás aj nepopulárne opatrenia, ale pokiaľ budeme komunikovať, veci si vysvetľovať a budeme hľadať tie najbezbolestnejšie riešenia, myslím si, že to bude v prospech zamestnancov,“ povedala Iveta Majerová, predsedníčka Rady ZO.

Na záver v mene zamestnancov, ako sú kuchárky a robotnícke profesie, teda tí ktorí zarábajú najmenej, vopred poďakovala za príspevok TSK v hodnote 100 eur.

 

Doplňujúce informácie

Dohoda o spolupráci obsahuje VII článkov, ktoré okrem iného deklarujú:

  • TSK a Rada ZO si budú poskytovať informácie z oblasti stratégií a koncepcie stredného školstva v kraji, zamestnanosti, pracovných a mzdových podmienok, financovania stredného školstva a to prenesených aj originálnych kompetencií TSK, siete škôl a školských zariadení, tvorby školskej legislatívy, kvality výchovy a vzdelávania.
  • TSK a Rada ZO sa budú spoločne usilovať, aby sa v podmienkach škôl a školských zariadení vo svojej pôsobnosti dodržiavali zamestnanecké a odborárske práva v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Zmluvné strany budú vytvárať podmienky a podporovať formy vzdelávania vedúcich zamestnancov a zástupcov zamestnancov v oblasti sociálneho dialógu, kolektívneho vyjednávania a otázok týkajúcich sa pracovnoprávnej, mzdovej, finančnej a sociálnej problematiky.
  • TSK a Rada ZO budú podporovať kolektívne vyjednávanie na pracoviskách stredných škôl a školských zariadení.
  • TSK a Rada ZO budú venovať osobitnú pozornosť zabezpečeniu odbornosti vyučovania a výchovy na školách a školských zariadeniach. Pri optimalizačných, organizačných a racionalizačných opatreniach v školstve budú  hľadať  riešenia tak, aby boli minimalizované negatívne dopady  na zamestnanosť.

 

 

Zúčastnení podpisu Dohody o spolupráci

Ing. Jaroslav  Baška, predseda TSK

Ing. Daniela Hilčíková, poverená riadením odboru školstva a kultúry

Ing. Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku

 

Rada základných organizácií Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Združenie stredného školstva Banská Bystrica, Trenčín, Žilina

Ing. Iveta Majerová, predsedníčka ZO

Ďalej sa zúčastnili: Mgr. Štefan Kotras, podpredseda ZO,

Mg. Veronika Štuhlová, členka výboru sekcie školských zariadení

Bc. Ivan Hančík, člen výboru sekcie stredných odborných škôl.

Fotogaléria

Dokumenty

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK