JEDZME ROZUMNE!
Všetko, čo zjeme, zanecháva za sebou nejakú ekologickú stopu. Vyprodukované skleníkové plyny, “pretečené” a spotrebované litre vody, odlesňovanie a mnohé ďalšie dopady na životné prostredie. Veľký vplyv má koľko toho zjeme, odkiaľ jedlo pochádza aj o akú potravinu sa jedná. Ak sa nad tým zamyslíme, stravovanie tvorí dôležitú súčasť celkovej našej ekologickej stopy. A preto vhodným výberom potravín vieme významne znížiť záťaž na prírodu. A pritom sa nemusíme nejak extra obmedzovať. Všeobecný názor je taký, že ak chceme znížiť svoju environmentálnu stopu prostredníctvom stravovania, ideálne je stať sa vegánom. Avšak z ekologického hľadiska to nie je problém, pokiaľ nie ste vegán a možno ani prekvapivo ani to, že konzumujete potraviny dopestované na druhom konci sveta.
Najefektívnejšie svoju ekologickú stopu znížite, ak minimalizujete konzumáciu hovädziny a mliečnych výrobkov.
Nahradiť sa dajú bravčovým mäsom, rybami, hydinou, vajíčkami, orechmi a pod.
Netreba ísť do extrémov, netreba si nič zakazovať, dôležité je stravovať sa čo najviac sezónne, lokálne a neplytvať. Vždy sa dá predsa nákup naplánovať a doma na gauči sa neprejedať.
Tieto opatrenia pomôžu nielen našej planéte, vášmu zdraviu ale aj vašej peňaženke.
PLÁNOVAČ VLASTNÉHO DOMÁCEHO MENUČKA nájdete tu - Mudre hospodarenie s potravinami
Ekomapa TSK: Veganske a vegetarianske restauracie stravovanie-obcerstvenie