Preskočiť navigáciu Prejsť na hlavné menu Prejsť na bočné menu Prejsť na dolné menu
Trenčiansky samosprávny kraj

Uznesenie číslo 63/2010

Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja so sídlom v Trenčíne


ž i a d a

vládu SR o urýchlené riešenie veľmi vážnej finančnej situácie územnej samosprávy, reprezentovanej samosprávnymi krajmi, obcami a mestami. V súčasnosti prežívajú jeden z najväčších výpadkov príjmovej časti svojich rozpočtov, vyplývajúcich z nízkeho výberu dane z príjmov fyzických osôb. Chýbajúce podielové dane v rozpočtoch územných samospráv predstavujú v súčasnosti - len v prípade TSK čiastku viac ako 8 miliónov Eur. Táto chýbajúca čiastka predstavuje ohrozenie poskytovania služieb a výkonov vo verejnom záujme poskytovaných regionálnou samosprávou. Rovnako alarmujúca je situácia vo viac ako 260 mestách a obciach TSK. Kľúčovou úlohou predstaviteľov samospráv je realizovať verejný záujem v zmysle kompetencií daných zákonom. Kvalita plnenia samosprávnych funkcií však závisí od finančných možností.
TSK už prijal viacero úsporných opatrení a je pripravený realizovať všetky kroky, vedúce k riešeniu súčasného stavu. No bez pomoci vlády nebude možné napĺňať všetky úlohy, vyžadované v zmysle platnej právnej úpravy od regionálnej samosprávy.
Vedomý si zodpovednosti za ďalší osud kraja a jeho občanov, sa i TSK pripája k výzvam Združenia miest a obcí Slovenska, ako aj iných samosprávnych krajov, požadujúcich pomoc od štátu.

Zadajte Váš email
a my Vám budeme zasielať informácie o aktualitách z TSK